Novosti online

Беч испоручио рачун ЕУ: тражи 600 милиона евра

У избегличкој кризи Аустрија драматично пооштрава глас. Званични Беч покушава, на све начине, да избоксује потпуно затварање такозване балканске руте, којом је лане највећи број избеглица стигао у Европу.

Истовремено, међутим, влада у Бечу повукла је неочекиван потез – испоручила је централи ЕУ у Бриселу рачун направљен прошле године због прилива избеглица. Министар финансија у аустријској влади Ханс Јерг Шелинг (Народњачка странка) послао је крајем јануара писмо председнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру са захтевом да ЕУ обештети Беч због повећаног броја миграната који су прошли кроз земљу. Бечки дневник „Курир“, који је објавио детаље из поменутог писма, преноси да Аустрија тражи од ЕУ обештећење од око 600 милиона евра.

По којој рачуници је Аустрија стигла до ове суме? Беч, тврди министар Шелинг, може годишње да прими око 35.000 избеглица и за њих обезбеди одговарајући смештај. Лане је, међутим, Аустрија трајно прихватила преко 90.000 избеглица – што је 55.000 више. Додатни трошак по избеглици износи 11.000

евра – укупно скоро 600 милиона евра, преноси „Курир“ податке из писма аустријског министра које је упућено на адресу Жан-Клода Јункера.

У поменутом писму Шелинг још наводи и да је „лично фрустриран“ због „огромног проблема с избеглицама који има ЕУ“. Министар закључује да би Европска комисија требало да се врати својој „нормалној функцији независне институције“.

Некако истовремено са објављивањем писма бечког министра Јункеру огласио се и аустријски канцелар Вернер Фејман. Његов захтев је да се избеглички талас заустави још у Грчкој, да сви мигранти буду прихваћени и смештени, а затим враћени у Турску.

„О томе сам већ разговарао с турским премијером Ахметом Давутоглуом“, изјавио је Фејман магазину „Аустрија“. „Европска агенција за обезбеђење граница Фронтекс“ тако би коначно престала да буде хуманитарна организација и могла би да се бави основним задатком – чувањем спољних граница ЕУ.“

Треба подсетити да је Аустрија, заједно са Мађарском, веома незадовољна понашањем Грчке у избегличкој кризи. Беч и Будимпешта очекују да Грчка почне да на прави начин штити своју територију и спречи улазак миграната у ЕУ. Две државе поручују да ће, уколико буде потребно, учинити све да избеглице буду заустављене на македонско-грчкој граници.

„Уколико Грчка не буде спремна и изостане помоћ ЕУ, потребна нам је друга линија одбране“, изјавио је мађарски шеф дипломатије Петер Сјарто. „У овом случају то би могле бити Македонија и Бугарска. Мислимо да ЕУ не штити своје јужне шенгенске границе.“

Луксембуршки министар иностраних послова Жан Аселборн критиковао је ставове мађарског колеге.

„ Када се говори о линији одбране онда човек одмах помисли на насиље. А то нису вредности које Европа жели да одбрани“, сматра Аселборн.

А европски одговор Бечу стигао је од аустријског политичара на служби у Бриселу – комесара Јоханеса Хана.

„Појединачне фрустрације због избеглица су разумљиве, али било која критика мора бити упућена на праву адресу“, објашњава Хан. „Оно што министар Шелинг критикује заправо је одговорност чланица ЕУ, он критикује себе самог. Желео бих да водећи људи земаља чланица ЕУ коначно спознају ко у унији заправо одлучује и које су то одлуке.“

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh