• Novosti online

  Бечић и генерал Павел о сарадњи са НАТО-ом

  Потпредседник Народне скупштине мр Игор Бечић разговарао је са председавајућим Војног комитета НАТО, генералном Петром Павелом, који борави у званичној посети Београду, саопштено је из Народне скупштине Србије.

  Потпредседник Бечић истакао је да делегација Народне скупштине при Парламентарној скупштини НАТО (ПС НАТО) даје активан допринос развоју партнерских односа, оценивши сарадњу у оквиру ПС НАТО као добру и успешну. Бечић се осврнуо на унапређење сарадње Србије и НАТО у оквиру програма Партнерство за мир, чему сведоче и недавне ратификације споразума у Народној скупштини.„Као војно неутрална држава, која не тежи чланству у НАТО, желимо да унапредимо односе са НАТО у оквиру Партнерства за мир“, додао је Бечић.

  Он је посебно истакао важност улоге НАТО у заштити српске заједнице на Косову и Метохији и оценио да тренутна безбедносна ситуација на Косову не дозвољава смањење броја припадника КФОР-а, каже се у саопштењу.

  Генерал Павел истакао је да цени опредељеност Србије да буде фактор стабилности у региону, њену посвећеност програму Партнерство за мир, као и да НАТО поштује одлуку Србије о војној неутралности.

  „Србија је вредна помена и пажње у погледу стабилности на Западном Балкану. Ваша аспирација да будете члан Евроспке уније је у интересу НАТО, јер желимо да овај регион буде стабилан и просперитетан. Темељ сарадње Србије и НАТО је добра воља обе стране за проширењем сарадње, без икаквог притиска да Србија постане чланица НАТО“, оценио је Павел.

  Он је додао да је Србија на балканској рути погођена мигрантском кризом, што је питање које хитно мора да се решава у сарадњи свих земаља региона, ЕУ и НАТО. Иако НАТО нема директну улогу у решавању овог проблема, подржаће његово решавање бољим обавештајним подацима, надгледањем граница, спречавањем кријумчарења људи и неконтролисаним миграцијама ка ЕУ, додао је Павел.

  Састанку потпредседника Бечића и генерала Павела присуствали су представници Војног комитета НАТО, Министарства одбране и Војске Србије, наводи се у саопштењу.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com