Gradovi

Bela kuća preusmerava sredstva sa borbe protiv ebole na ziku

VAŠINGTON – Administracija američkog predsednika Baraka Obame donela je odluku da će sredstva preostala iz fonda za borbu protiv ebole, koja je okončana sa uspehom, preusmeriti na borbu protiv virusa zika, saopštile su danas američke vlasti.

Oko 75 odsto od ukupno 600 miliona dolara će tako biti prebačeno federalnom Centru za kontrolu bolesti, koji sprovodi istraživanja i razvoj vakcine protiv zike, lečenje onih koji su zaraženi tim virusom i preduzima napore protiv komaraca koji šire tu bolest, prenela je agencija AP.

Preostala sredstva će biti usmerena na račune humanitarnih agencija koje sprovode napore za sprečavanje zike u inostranstvu.

Naučnici smatraju za virus zika uzrokuje mikrocefaliju, tešku malformaciju beba koje se rađaju sa veoma malom glavom, kao i druge zdravstvene probleme kod dece trudnica zaraženih zikom.

Predsednik Obama je ranije zatražio 1,9 milijardi dolara hitnih sredstava za borbu protiv zike, ali se o tom zahtevu i dalje raspravlja u Kongresu, u kojem većinu čine Republikanci.

AP Photo/Arnulfo Franco, File

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh