Gradovi

Belhospis za pomoć obolelima od raka

Todorović: Beograd dobija hospis krajem 2017.

KOPAONIK – Dobrotvorna organizacija Belhospis predstavila je večeras kampanju za prikupljanje sredstava za izgradnju prvog stacionara za palijativno zbrinjavanje u Beogradu, uz poruku da je neophodno pružiti pomoć obolelima koji se bore protiv raka.

Ambasador Belgije u Srbiji Leo Daes istakao je da Belhospis obavlja veoma važan i plemenit zadatak, pokušavajući da pomogne ljudima koji su u poslednjem stadijumu raka.

„Ovo je korak dalje u radu organizacije, u nameri da izgradi prvi stacionar za palijativno zbrinjavanje u Srbiji. To mnogo košta, ali zajedno pokušavamo da pomognemo da se novac prikupi, kako bi ovaj plemenit čin bio ostvaren, a oboleli zbrinuti“, rekao je Daes Tanjugu.

Ivana Todorović iz ukazala je da je problem palijativnog zbrinjavanja jedan od gorućih problema u društvu, a budući da se takvim temama bave učesnici Kopaonik biznis foruma, bilo je logično da projekat bude predstavljen i na tom mestu.

„Naša organizacija svoje usluge pruža potpuno besplatno, zahvalkjujući donacijama i dobrotvornim akcijama, upravo zahvaljujući privrednom, korporativnom sektoru koji podržava organizaciju“, rekla je Todorović Tanjugu.

Ona je istakla da je po planu da Beograd dobije hospis krajem 2017. godine.

„Mi smo tek na početku kampanje i moramo da budemo realni da neće biti lako. Ne brinem za prikupljanje sredstava, više brinem za definisasnje zakonskog okvira kako bi hospis mogao da radi, budući da takve institucije ne postoje u Srbiji“, navela je ona.

Centar za palijativno zbrinjavanje i palijativnu medicinu „BELhospice“ je jedina dobrotvorna organizacija u Srbiji koja je posvećena pružanju palijativnog zbrinjavanja pacijentima terminalno obolelim od raka.

Belhospis tim, sastavljen od lekara, medicinske sestre, socijalnog radnika, psihologa, posećuje pacijente u kućama i nakon uvida u istoriju bolesti, pregleda pacijenta i procenom socijalnog statusa predlaže plan daljeg zbrinjavanja, terapiju za kontrolu bola i drugih simptoma bolesti, kao i adekvatnu negu.

Prema statistikama, oko 20.000 ljudi u Srbiji godišnje premine od kancera.

Preview

IVANA TODOROVIC

Slide

IVANA TODOROVIC

Slide

IVANA TODOROVIC

Slide

PREZENTACIJA PROJEKTA

Slide

IVANA TODOROVIC

IVANA TODOROVIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh