Novosti online

Београд ће од ЕУ тражити укидање шенгенских виза за све грађане КиМ

Београд ће од Европске уније захтевати да се шенгенске визе укину и за имаоце пасоша Републике Србије издатих у Кооординационој управи, пренео је сајт Кос сев.

„Београд ће захтевати од ЕУ да визна либерализација важи и за српски народ који живи на Косову и Метохији, без обзира на то која документа поседују”, истиче се у јучерашњем саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију достављеном тој сајту.

Најновији предлог Европске комисије о пребацивању Косова на листу безвизног режима за кратке боравке у зони Шенгена не треба да важи „за врсту документа”, него „за све становнике територије којој је дата либерализација”, додаје се у одговору Канцеларије на питање које је јој упутио Кос сев.

Европска комисија је у уторак предложила Савету ЕУ и Европском парламенту да укине визе за грађане Косова за краћи боравак у земљама „шенгенске зоне”. Комисија је такође објавила и позитивну процену у којој се наводи да је Косово испунило захтеве за визну либерализацију.

Комесар ЕУ за миграције и унутрашња питања Димитрис Аврамопулос изјавио је јуче у Приштини да ће, након доношења препоруке о визној либерализацији за грађане Косова, бити признати само косовски пасоши.

На питање новинарке РТК2, српског канала косовске телевизије, шта ће се дешавати са грађанима којима је пасош издала Србија, односно Кооординациона управа, и којима је до сада била потребна виза, он је одговорио: „Да будем јасан. Само косовски пасоши су признати.„

На њено питање да ли ти грађани сада треба да узимају косовске пасоше или Србија треба да им изда „нормалне” пасоше, он је поновио да ће се, када је реч о систему путовања без виза, признавати само косовски пасоши, а да за све остало треба питати косовског премијера. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh