Gradovi

Biblioteka grada dobila komoru za čuvanje stare građe

BEOGRAD – U Biblioteci grada Beograda danas je svečano prezentirana klimatizovana komora za smeštaj i čuvanje stare i retke bibliotečke građe u kojoj će se do sada čuvati restaurirane i konzervirane stare knjige, geografske mape, rukopisi, gravire nastali od 16. do sredine 19. veka.

Adekvatan smeštaj stare i retke bibliotekčke građe u Odeljenju stare i retke knjige u okviru Zavičajnog odeljenja gde se nalaze posebni fondovi obezbedilo je Ministrastvo kulture i informisanja Srbije izdvojivši 924.000 dinara, a komoru je izradila firma sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti „Racionalizacija energije“ iz Zemuna.

Ona je posao dobila preko konkursa za javne nabavke raspisanog u drugoj polovini 2015. godine, a dokumentaciju za ovaj konkurs pripremilo je Odeljenje za zaštitu, konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije.

Klimatizovana komora podrazumeva kontrolisane uslove temperature i relativne vlažnosti prema internacionlanim standardima za mikroklimatske uslove neophodne za čuvanje konzerviranih i restauriranih dragocenosti.

Komora funkcioniše bez fluida, ultrazvučno se vlaži vazduh hladnom parom uz maksimalnu zaštitu od mehaničkih oštećenja, požara, hemijskih i mikrobioloških uticaja i ultravioletnih zračenja.

Ukoliko nestane struja komora nastavlja da funkcioniše najmanje 24 sata.

Firma koja je izradila komoru već je proizvela slične uređaje za Narodni muzej, Muzej Nikole Tesle, a izrađuje i staklene vitrine u kojima su obezbeđeni isti mikroklimatski uslovi kao u ovoj komori. U takvim vitrinama se nalazi Beogradska mumija, a poseduje ih i Narodna biblioteka Srbije za potrebe izlaganja svoje bibliotekčke građe koja pripada kategoriji retkih i vrednih eksponata.

Pošto je Bibilioteka grada počela da prikuplja kulturna dobra od izuzetnog značaja od svog osnivanja 1929. godine, danas poseduje 187 geografski mapa i oko 600 rukopisnih knjiga i rukopisa istaknutih ličnosti iz istorije Beograda.

Foto Tanjug, O. Toskić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh