Novosti online

БиХ поднела молба за кандидатуру за чланство у ЕУ

БРИСЕЛ – Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Драган Човић данас је у Бриселу поднео молбу Европској унији за статус кандидата БиХ за чланство у ЕУ и изјавио да је кључни циљ земље улазак у ЕУ и НАТО и да зато пред Босном ове године стоје кључна искушења – „веродостојност на путу ка ЕУ и унапређење економских и социјалних прилика”.

Берт Кундерс, шеф дипломатије Холандије, председавајуће ЕУ, коме је Човић уручио молбу за чланство БиХ, поздравио је овај чин и нагласио да је „Савет министара ЕУ потпуно опредељен за улазак земаља Западног Балкана у редове Уније”.

Он је посебно истакао задовољство тиме да се „Босна и Херцеговина вратила реформама нужним за европску интеграцију”.

„Савет министара ЕУ сматра да је опипљив напредак у примени реформи нужан да би Европска унија размотрила давање статуса кандидата”, нагласио је шеф холандске дипломатије.

Човић је изразио уверење да ће решеношћу за даље темељите реформе Босна и Херцеговина издејствовати код ЕУ статус кандидата за чланство, изградити друштво по мери свих народа и грађана и прикључити се се у региону Хрватској, која је већ чланица ЕУ, и Црној Гори која преговара о чланству са ЕУ и НАТО-ом, као и „Србији, која је отворила своја врата Европској унији”.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан је на свечаности приликом уручивања молбе БиХ за кандидатуру за чланство истакао да је БиХ остварила значајан напредак у припреми за овај чин, али је додао да је то „почетак дугог пута”.

Хан је посебно нагласио да је за реформе које воде чланству у ЕУ услов да ради опипљиво координациони механизам политичких власти БиХ за сарадњу с Унијом.

Европски комесар је нагласио да је нарочито важно да се променама унутар БиХ створе услови да се млади у земљи не само школују и образују, већ и да нађу посао.

Висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини је истакла да је у БиХ остварени напредак у европским реформама резултат „тешког рада, уз вашу и нашу енергију у ЕУ, али пре свега захваљујући вашем јединству”.

Федерика Могерини је предочила да је то нарочито добра вест за људе у БиХ, „који данас могу да виде да, ако вођства у њиховој земљи у свим равнима власти заједнички делују, онда и циљ може бити постигнут”, и да је то и битна порука за будућхност земље. (Бета)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh