Gradovi

BiH preko Interpola traga za osobama povezanim sa IS

SARAJEVO – Vlasti Bosne i Hercegovine su preko Interpola raspisale crvene poternice za šestoricom državljana koje traže zbog povezanosti s terorističkom organizacijom Islamska država ili zbog izdržavanja kazne zbog terorizma, objavili su mediji u BiH.

Na Interpolovoj web stranici crvene poternice raspisane su za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca.

Oni se traže zbog priključivanja stranim vojnim ili paravojnim formacijama, a za većinu se pouzdano zna da su bili u Siriji dok se neki i danas bore u redovima Islamske države, navode mediji u BiH.

Šesta poternica se odnosi na državljanina Saudijske Arabije i BiH Ahmeda Zuhairija zvanog Handala (50), kojeg pravosuđe BiH traži zbog izdržavanja kazne za terorizam, prenosi Hina.

Handala je 1997. učestvovao u postavljanju i aktiviranju razorne autobombe neposredno ispred zgrade policije u Mostaru, a tokom rata se borio na strani Armije BiH u sklopu dobrovoljačkih mudžahedinskih jedinica iz celog sveta.

Istovremeno, uprava za koordinaciju policijskih tela BiH, u čijem sastavu deluje i odeljenje za saradnju s Interpolom, nije mogla ni da potvrdi ni da demantuje razloge raspisivanja poternica kao ni da otkrije imena osoba za kojima su raspisane, navodi Hina.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh