Novosti online

„Бин Ладен” новчанице треба повући

Марио Драги, председник Европске централне банке, могао би да постане највећи борац против организованог криминала данашњице.

И то само једним потезом пера. „Политика” је пре два дана пренела вест да ЕЦБ разматра могућност укидања новчанице од 500 евра. Како се наводи у једном извештају Европола, криминалистичке обавештајне агенције Европске уније, управо су апоени од 500 евра најомиљенија новчаница криминалаца. На Западу их, због уске повезаности са криминалом и због тога што врло често заврше у џеповима лоших момака, зову и „бинладенке”.

Како пише „Њујорк тајмс”, мало Европљана уопште користи новчаницу од 500 евра, неки малопродајни објекти у еврозони их чак и не примају, а у Америци се ретко може видети и новчаница од 100 долара.

„Ипак, стотине милиона ових новчаница у оптицају је широм света, где их често користе наркокартели, корумпирани политичари, терористи и утајивачи пореза који покушавају да избегну закон”, пише овај амерички дневник. „Њујорк тајмс” нуди и конкретну рачуницу зашто је криминалцима практичније да користе велике апоене. Милион долара „претворен” у новчанице од по 500 евра тежи свега пет килограма, и врло их је практично и лако носити у једном коферу. Када би се исти износ разменио у апоене од по 20 долара, пошиљка би била тешка чак 110 килограма. Транспорт такве пошиљке био би много тежи. Гледано из чисто практичних разлога, криминалцима је најлакше да транспортују милион долара конвертован у апоенима од по 1.000 франака. Пише Аница Телесковић

ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ И ДИГИТАЛНОМ ИЗДАЊУ

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh