Gradovi

Birači da kazne nasilnike prema ženama

BEOGRAD – Neprimerene izjave o ženama političarkama koje su poslednjih dana upućivali predstavnici DSS-a, DS-a i SRS morale bi da budu sankcionisane unutar stranaka, a građani bi prilikom glasanja na predstojećim izborima trebalo da razmisle da li žele da predstavnici tih političkih stranaka sutra vode zemlju, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Nisu u pitanju samo izjave Vojislava Šešelja, Dragana Maršićanina već i Dragana Šutanovca iz DS. To je generalno njihov stav i mišljenje prema ženama. To govori da bi građani kada budu glasali trebalo da razmišljaju o tome da li svako od nas ima mame, žene, bake i da li želite da vam predstavnici takvih političkih stranaka sutra vladaju Srbijom“, rekla je Mihajlović za TV Pančevo.

Kako je kazala, ako tako danas govore i pogrdne reči upućuju političarkama, odnosno njoj, sutra će tako nešto govoriti bilo kojoj drugog ženi.

„Korak između poziva na silovanje i između takvih reči do udarca je vrlo mali i mislim da to moramo svi zajedno da promenimo“, rekla je Mihajlović koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije.

Ona je kazala da odgovornost imaju i partije da sankcionišu svoje članove za neprimerene javne nastupe.

„Podsetiću da je premijer nedavno smenio ministra odbrane, vrlo važnog, odanog saradnika zbog javno izgovorene reči. Prvi put se tako nešto dešava u Srbiji“, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala da Maršićanin, Šešelj ni Šutanovac nijednu sankciju i posledice u stranci nisu pretrpeli zbog neprimerenih izjava na račun žena političarki.

„To u Srbiji mora da se menja. Verujem da ćemo u kampanji imati još dosta takvih stvari, jer u nedostatku drugih argumenta pribegava se ružnim stvarima kao što su seksistički napadi ka ženama“, rekla je potpredsednica Vlade.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, kao i Autonomni ženski centar osudili su ranije neprimerene izjave lidera radikala Vojslava Šešelja i funkcionera DSS-a Dragana Maršićanina upućene potpredsednici vlade Srbije Zorani Mihajlović, ali i drugim ženama iz političkog života.

Foto Tanjug/S. Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh