Novosti online

Бивши командант Легије странаца на суду због скупа Пегиде

ПАРИЗ – Суђење петорици приведених на забрањеном скупу против избеглица у Калеу, међу којима и бившем команданту Легије странаца, треба да почне у понедељак, два дана после њиховог привођења, јавила је данас агенција Франс прес. Генерал Кристијан Пикмал који је означен да је имао водећу улогу у одржавању скупа, кривично је гоњен за учешће на скупу који се није разишао после полицијског упозорења. Против остале четири особе подигнута је оптжуница за илегално поседовање оружја. Свим оптуженима прети до годину дана затвора.

У Калеу, на северу Француске, у суботу је одржан скуп у организацији покрета Патриотски Европљани против исламизације Запада (Пегида). На скупу су избили нереди након полицијског позива да се демонстранти разиђу. Полиција је привела 20 особа међу којима је Пикмал, генерал у пензији, бивши начелник Легије странаца (1994-1999), елитне јединице француске војске.

Пикмал је после активне војне службе био председник Националне уније падобранаца, удружења бивших францусих војника. Пикмал данас води блог „Круг грађана патриота” који је позвао на скуп у Калеу уз оцену да је то „аполитичко окупљање”. Привођење Пикмала изавало је бројне реакције у француској јавности, посебно екстремне деснице. Представница странке Национални фронт Марион Марешал Ле Пен написала је на Твитеру да подржава генерала Пикмала који је неправедно и брутално приведен”.

Бета-АФП

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh