Svet

Bog je možda ipak stvorio svet

Nikad kraja problemima hrvatske vlade s ministrima-naučnicima

Hrvatski ministar nauke, prosvete i sporta Petar Šustar (završio mikrobiologiju, doktorirao filozofiju) ima nešto veoma zajedničko sa bivšom srpskom ministarkom prosvete Ljiljanom Čolić

Autor: Ruža Ćirković

Zagreb – – Jedan je ugledni univerzitetski profesor neko veče savetovao novog hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića da se drži devize koju je, uz nesrećan Google-prevod na hrvatski, izgovorio na prvoj sednici svoje vlade – Stay calm and govern on. Inače, Orešković neće skoro imati priliku da se poduhvati onoga za šta je stručan i zbog čega je navodno na čelo hrvatske vlade doveden – ekonomije. Još se, naime, vuku repovi nesrećnog izbora Mija Crnoje za hrvatskog ministra veterana, iako je Tomislav Karamarko odlučan u mišljenju da je mesto ministra kulture Zlatka Hasanbegovića sigurno, to još nije sigurno, a već se Oreškoviću otvara sledeće opet naučno pitanje u vladi.

Hrvatski cinici su pohvalili Hasanbegovića da je, ako ništa drugo, svojim prvi ministarskim potezima podsetio olenjele medije da postoji istraživačko novinarstvo, pa ga sad navodno testiraju na njemu, a ti su mediji sada iskopali kontroverzne stavove još jednog ministra u Vladi Hrvatske. Hrvatski ministar nauke, prosvete i sporta Petar Šustar (završio mikrobiologiju, doktorirao filozofiju) ima nešto veoma zajedničko sa bivšom srbijanskom ministarkom prosvete Ljiljanom Čolić. Novinari su, naime, iskopali da je Šustar 2012. godine zajedno s koleginicom Aleksandrom Golubović napisao članak u kome tvrdi da je činjenica da nam „teorija evolucije nije ponudila konačna rešenja te ostaje prostor za Boga kao stvoritelja“. Šustar je juče objasnio da se radi o čisto akademskoj raspravi u kojoj je on tvrdio da je i pitanje evolucije i pitanje Boga kao stvoritelja sveta otvoreno. Da podsetimo, slično je, ali kategoričnije, mislila i Ljiljana Čolić, ali je 2004. godine morala da podnese ostavku jer je, u skladu sa svojim mišljenjem, kao ministarka prosvete zahtevala da se iz udžbenika biologije izbaci Darvinova teorija. Mogu li se naučnici na vlasti uzdržati da svoje naučne dileme pretoče u političku praksu – pitanje je opet.

Već je primećeno da aktuelna hrvatska vlast ima više aktivnih vernika nego ijedna do sada, na čelu s predsednicom države, premijerom i liderima obe vladajuće stranke, ali da će joj ovoliko problem praviti toliko zagovarani stručnjaci, odnosno naučnici u vladi, to je pomalo, mada ne sasvim iznenađenje. Problemi pojedinih ministara u Vladi Hrvatske ne mogu se zahvalitisamo njihovoj sklonosti ka naučnoj slobodi, ali da politikom treba da se bave političari, praksa nije pokazala prvi put. Mada su ove naučnike zbog puta na koji su ih odvele naučne slobode, u svoje redove pozvali aktuelni političari Hrvatske demokratske zajednice, a u skladu sa svojim pogledima na svet, istoriju, Boga i ostalo.

Predlog da Ministarstvo veterana bude ukinuto nije juče prihvaćen, ali izgleda da nije definitivno ni odbačen. Komentatori Hrvatske radio televizije smatraju da će ukidanje tog ministarstva i premeštanje veteranske problematike u nadležnost Ministarstvu odbrane ponovo biti stavljeno na dnevni red kad se Vlada Hrvatske, kako je u predizbornoj kampanji obećavao Most nezavisnih lista, prihvati reformisanja organizacije državne uprave. A to bi moglo da se desi za šest meseci.

Da se sasluša Oliver Frljić

Hrvatski državni revizor Ivan Klešić juče je Hrvatskom saboru podneo izveštaj revizije finansijskog poslovanja javnih ustanova u kulturi za 2013. godinu. Jedina ustanova koja je dobila apsolutno negativnu ocenu je Hrvatsko narodno kazalište „Ivan plemeniti Zajc“ u Rijeci čiji je direktor i u Srbiji veoma zaposleni i poznati Oliver Frljić. Iako je 2013. godine direktorka riječkog pozorišta bila Nada Matošević, a ne Frljić, poslanik Mosta nezavisnih lista Ines Strelja Linić zaključila je da ni on ništa nije promenio u poslovanju te ustanove i predložila „saslušanje Frljića“ pred nadležnim Odborom za kulturu, „ukoliko priznaje ovaj naš Hrvatski sabor“, rekla je Strelja-Linić. A poslanik HDZ Jasen Mesić je kritikovao sporazum grada Rijeke o angažovanju i plati Frljića, koji je proglašen tajnim: „Vjerojatno su to vidjeli od uvaženog ravnatelja HRT-a Radmana, koji je mnoge interne dokumente isto proglasio tajnama na javnom servisu“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh