Gradovi

Borisov: Bugarska šalje vojnike na granicu sa Grčkom

SOFIJA – Bugarska će poslati više od 400 vojnika i drugih pripadnika bezbednosnih snaga da čuvaju njenu granicu sa Grčkom, zbog strahova da će se protok migranata duž balkanske rute pojačati sa početkom toplijeg vremena, rekao je danas bugarski premijer Bojko Borisov.

„Stotine ljudi, više od 400 njih, iz redova vojske, paravojne policije i policije, ostaće ovde trajno“, rekao je premijer Borisov posle vežbi bezbednosnih snaga u kojima su učestvovali helikopteri i oklopna vozila na grčkoj granici u blizini Makedonije, prenosi AFP.

Kako je dodao, još 500 pripadnika bezbednosnih snaga moglo bi biti mobilisano u roku od nekoliko sati ukoliko bude potrebno.

Bugarska sa Grčkom delu granicu dugu 470 kilometara, koju uglavnom sačninjavaju planine, a samo trećina bi mogla biti prohodna za migrante, navodi francuska agencija.

Prošlog meseca je bugarski parlament dodelio vojsci veća ovlašćenja kako bi pomogla u čuvanju granica Bugarske, dok su vojnici ranije mogli samo da pružaju tehničku i logističku podršku.

Bugarska već ima skoro 2.000 policajaca koji čuvaju granicu u dužini od 260 kilometara sa Turskom i trenutno produžava ogradu od bodljikave žice u dužini od 30 kilometara, podseća AFP.

Te mere su do sada pomogle Bugarskoj da ostane na margini glavne migrantske rute od Turske i Grčke ka severnoj Evropi, ali sada kada su Austrija i balkanske zemlje ograničile ulazak na svojim granicama izbeglice traže nove puteve ka Zapadnoj Evropi.

Abbas Momani/Pool Photo via AP

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh