Gradovi

Božović: 1,2 miliona evra EU za zaštitu prirode Srbije

BEOGRAD – Izmenama Zakona o zaštiti prirode unaprediće se instrumenti za identifikaciju, zaštitu i upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 na teritoriji Srbije i ocenjivanje prihvatljivosti za ekološku mrežu, izjavila je danas državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Ona na konferenciji, povodom početka projekta „Izgradnja kapaciteta za implementaciju standarda „acquis“ i konvencija u oblasti zaštite prirode – Uspostavljanje Natura 2000″, istakla da je u toku postupak donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode i da ćese on ubrzo naći u Skupštini Srbije.

„Pred nama je značajan posao na identifikaciji potencijalnih Natura 2000 područja u Srbiji u skladu sa EU Direktivama o staništima i pticama i sve to uz pomoć finansijske i ekspertske podrške Evropske unije u saradnji sa EU Delegacijom u Srbiji“, rekla je ona.

Cilj projekta je da pomogne Ministarstvu da bolje zaštiti jedinstveni biljni i životinjski svet Srbije. Ukupna vrednost projekta od 1,2 miliona evra finansira EU i trajaće dve godine, naglasila je Božović.

Projekat će doprineti uspostavljanju sistema za određivanje područja od značaja za očuvanje staništa (pSCI) i zaštićenih područja za ptice (SPAs) u skladu sa pomenutim Direktivama kao i jačanju relevantnih kapaciteta korisnika, partnera na projektu i ostalih relevantnih ciljnih grupa kroz specijalizovane obuke i prukupljanje podataka na terenu.

Državni sekretar je podsetila da je formirana Radna grupa za razvoj ekološke mreže koja će koordinisati sve aktivnosti za uspostavljanje i razvoj ekološke mreže sa prioritetom uspostavljanja mreže Natura 2000, kao i evaluaciju svih rezulata i pripremu nominacije Natura 2000 područja koje će proglasiti Evropska komisija.

IPA Projekat 2012 Natura 2000, takođe, treba da doprinese poboljšanoj razmeni informacija i jačanju saradnje između svih relevatnih Ministarstava, institucija, organizacija civilnog društva i zainteresovanih građana.

Natura 2000 mreža pokriva trenutno oko 18 odsto teritorije EU i predstavlja kamen temeljac strategije biodiverziteta Unije.

Na konferenciji su se obratili Holger Šreder iz Delegacije Evropske unije u Srbiji i Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode.

Foto/Video Tanjug, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh