Gradovi

Bramerc: Najverovatnije ćemo podneti žalbu na presudu Šešelju

BEČ – Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc kritikovao je oslobađajuju presudu Vojislavu Šešelju i najavio da će tužilaštvo analizirati da li je veće sudija napravilo značajne greške, kao i da će najverovatnije podneti žalbu.

„Imamo 30 dana da podnesemo žalbu, ali ćemo sigurno pre tog roka doneti našu odluku“, najavio je on u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“, negirajući da je tužilaštvo loše pripremilo optužnicu.

„Zasigurno nismo loše pripremili optužnicu. Jeste li imali prilike da vidite i suprostavljeni stav italijanske sudije“, upitao je Bramerc.

On je istakao da je sudija Latanci bila mišljenja da su dokazani zločini Šešelja i da je opravdana kazna, što je suprotno od onog što je drugo dvoje sudija utvrdilo.

„Neće vas čuditi što ne delim mišljenje te dvojice sudija“, naglasio je on, rekavši da su sudije iznele činjenice na način koji je u “flagratnoj” suprotnosti sa onim kako posmatramo ratove u Hrvatskoj i BiH.

Prema njegovim rečima, njihova analiza je u suprotnosti i sa desetinama drugih presuda, a, kako je dodao, moglo bi se pomisliti da se radi o presudi za neki drugi konflikt, za koji je pokrenuto krivično gonjenje.

„Imam problem s tim kada sudije ocenjuju da su Šešeljevi borci samo pomagali svojim ljudima i da nisu počinili krivična dela, da nije bilo proterivanja, nikakvih planiranih i sistematskih napada na civile. To jednostavno ne odgovara istini da su ljudi samo iz humanitarnih razloga autobusima premeštani u druge delove. Zbog toga ćemo najverovatnije podneti žalbu na presudu“, objasnio je Bramerc.

Dalje je kritikovao što su sudije utvrdile da su Šešeljevi govori mržnje, to jest navođenje na krivična dela, samo služili motivaciji sopstvenih trupa.

„Ako se polazi od toga da nije bilo nikakvog konflika, kao i da zločini nisu bili zločini, onda je naravno teško nekoga osuditi kao glavnog odgovornog. MI ćemo analizirati da li veće sudija nije počinilo značajne greške“, naglasio je Bramerc.

On je odbacio tvrdnje da je tužilaštvo antisrpsko, rekavši da je u postupku protiv Šešelja od samog početka bilo brojnih teškoća.

„Postupak je na početku odugovlačen zbog štrajka glađu Šešelja, jer je želeo sam da se brani. To je prihvatila druga instanca, što je dovelo do daljih problema. Šešelj je tri puta osuđivan zato što je navodio imena zaštićenih svedoka. Protiv tri njegova saradnika je još uvek u toku postupak zbog manipulacije dokazima. Srpske vlasti su morale još pre godinu dana da ih uhapse i pošalju u Hag. Oni su osumnjičeni da su vršili pritisak na svedoke“, istakao je Bramerc.

On je poručio da se sudijama mora postaviti pitanje zašto je suđenje Šešelju trajalo 13 godina, navodeći da je poslednji svedok tužilaštva saslušan 2010. godine, a postupak zaključen 2012.

„Od tada smo čekali na odluku sudija. Objavljivanje presude bilo je najavljeno za oktobar 2013, ali je potom jedan od trojice sudija zamenjen, te je nakon toga veću u novembru do sada trebalo vremena da dođe do ove presude. Ne verujem da se tužilaštvu nešto može prebaciti“, uveren je Bramerc.

Upitan da li je predsedavajući veća sudija Žan-Klod Antoneti bio pristrasan, on je kazao da ne želi da se o tome izjašnjava.

Bramerc je naglasio da ne želi da kritikuje sudije, jer to ne bi bilo prikladno.

Na pitanje da li postoji povod za samokritiku, on je priznao da je u ovom sudskom postupku bilo niz problema, ali pre svega niz svedoka koji naprasno više nisu bili spremni da izađu pred sud ili da potvrđe svoje izjave iz prošlosti.

Bramerc je kazao da deli frustraciju žrtava zbog oslobađajuće presude Šešelju.

„Naravno da bih želeo da u žalbenom postupku realnost ratova ponovo bude priznata. Međutim, još imamo suđenje protiv Ratka Mladića, koje bi trebalo biti zaključeno na leto, sa presudom iduće godine“, zaključio je on.

Foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh