Gradovi

Britanski poslanici: Tramp je „budala, idiot, napadan“, ali…

LONDON – U britanskom parlamentu počela je danas tročasovna rasprava o tome da li da se republikanskom kandidatu za predsednika SAD Donaldu Trampu zabrani ulazak u Veliku Britaniju.

Poslanici diskutuju o peticiji koju je potpisalo 574.000 građana nakon Trampovog poziva da se muslimanima zabrani ulazak u SAD.

Na dnevnom redu je i kontra-peticija, koju je potpisalo 43.000 ljudi, u kojoj se navodi da bi takva zabrana bila nelogična, javlja BBC.

Trampov portparol je rekao da je ovo „apsurdno traćenje“ poslaničkog vremena.

Američki tajkun je predložio da se muslimanima privremeno zabrani ulazak u SAD, posle ubistva 14 ljudi u San Bernardinu u Kaliforniji u decembru.

Njegovi stavovi su naišli na kritike širom političkog spektra i u SAD i u Evropi. On je dodatno ozlojedio Britance komentarima da su neki delovi Londona i Velike Britanije postali toliko ekstremistički da policija u njih ne sme da uđe, podseća BBC.

Tramp po nekim anketama javnog mnjenja trenutno vodi u trci za nominaciju Republikanske stranke na američkim predsedničkim izborima.

Odbor za peticije Donjeg doma Britanskog parlamenta razmatra sve peticije koje potpiše više od 100.000 građana.

U peticiji kojom se traži zabrana ulaska Trampu navodi se da je Velika Britanija zabranila ulazak mnogim pojedincima zbog govora mržnje i ističe da sa pravila moraju primenjivati na fer način na bogate i siromašne pođednako.

U kontrapeticiji navodi se da stranim državljanima ne treba zabranjivati ulazak zbog stavova o unutrašnjoj politici njihove zemlje.

Po okončanju ove debate neće biti glasanja, jer ministar za unutrašnje poslove ima ovlašćenja da zabrani ljudima ulazak iz razloga nacionalne bezbednosti, ukoliko se smatra da će oni verovatno podsticati rasnu mržnju ili da ne doprinose javnoj dobrobiti.

Ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, član konzervativne stranke, od 2010. godine zabranila je ulazak za više od 200 ljudi, ali je odbila da kaže da li bi Tramp trebalo da se nađe na tom spisku.

Premijer Dejvid Kameron i lider opozicije Džeremi Korbin su rekli da su protiv zabrane ulaska Trampa, navodeći da američki tajkun treba iz prve ruke da vidi raznolikost, koheziju i tolerantnost u Britaniji.

AP Photo/Steve Helber

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh