Gradovi

Britanski sudija: Putin verovatno odobrio ubistvo Litvinjenka

LONDON – Britanski sudija Robert Oven rekao je danas, na kraju javne istrage o smrti bivšeg agenta ruskog KGB-a Aleksandra Litvinjenka, da je ruski predsednik Vladimir Putin verovatno odobrio njegovo trovanje radioaktivnom supstancom u Londonu 2006.

„Operaciju FSB-a (ruske bezbednosne službe) s ciljem ubistva Litvinjenka verovatno je odobrio… predsednik Putin“, rekao je Oven u londonskom Visokom sudu, preneo je AFP.

Prema rezultatima istrage u Britaniji, postojalo je lično neprijateljstvo između Litvinjenka i Putina, te su ruski predsednik i članovi njegove administracije imali motive da ubiju bivšeg ruskog špijuna, navodi Rojters.

Kremlj je uvek negirao da je umešan u taj slučaj.

Litvinjenko (43), otvoreni kritičar Putina koji je pobegao iz Rusije šest godina pre nego što je ubijen, preminuo je nakon što je u londonskom hotelu popio zeleni čaj u kojem se nalazio redak radioaktivni izotop polonijum-210.

Otrovali su ga bivši član obezbeđenja KGB-a koji je u međuvremenu postao poslanik Andrej Lugovoji njegov kolega Dmitrij Kovtun, navodi se u izveštaju britanskog višeg sudije Ovena.

I Lugovoj i Kovtun poriču bilo kakvu umešanost u ubistvo Litvinjenka.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh