Gradovi

Brnabić: Nemamo glomaznu, već neefikasnu državnu upravu

BEOGRAD – Srbija nema glomaznu, već neefikasnu državnu upravu, izjavila je u intervjuu za „Novi magazin“ ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Anu Brnabić.

Ona je podsetila da je u poslednje dve godine iz državne uprave i lokalne samouprave, kao tehnološki višak ili penzionisanjem, otišlo oko 23.000 ljudi.

„Važna poruka za sve nas je da Srbija nema glomazan državni sektor, imamo 6,5 činovnika na 100 građana, što je manje nego u zemljama EU, gde je 8-8,5. Mi nemamo glomaznu državnu upravu, imamo neefikasnu državnu upravu: sada razgovaramo sa Ministarstvom finansija, koje nam je ključni partner u racionalizaciji, kako da se fokusiramo na mesta gde je ostao višak, ali i na dodavanje tamo gde sada postoji manjak“, istakla je Brnabić.

Ona je navela da je stanje akutno u Upravi za agrarna plaćanja, koja je kičmeni stub poljoprivrede, gde nema dovoljno ljudi, kao i inspekcije koje su veoma važne, ne samo za borbu protiv sive ekonomije nego i za obezbeđivanje fer tržišne utakmice za sve učesnike i obezbeđivanje standarda, kao što je bezbednost hrane za sve građane.

„Trudićemo se da pružimo podršku Ministarstvu zdravlja i prosveti, to će biti fokusi 2017.“, dodala je Brnabić.

Ona je ukazala da su zaposleni u državnoj upravi već prošli ozbiljno teške rezove i da u ovom trenutku ne treba da strahuju.

Kod lokalnih samouprava, dodala je, situacija je drugačija, neke su se racionalizovale same, pre nego što je došla direktiva sa republičkog nivoa, pokazale su da umeju da štite svoje budžete, smanjuju budžete za plate da bi otvorile prostor za investicije, komunalnu infrastrukturu…

Prema njenim rečima, postoje lokalne samouprave koje i danas ne poštuju odluku o maksimalnom broju zaposlenih i na njima će biti fokus.

Ona se založila za potpunu decentralizaciju, jer je tako vlast najbliža građanima.

„Suština decentralizacije je davanje mogućnosti lokalnim samoupravama da kreativnošću, znanjem i sposobnostima vode gradove i opštine, a neophodan je i sistem kontrole koji ih neće gušiti, ali će eliminisati ne samo zloupotrebe, već i druge probleme“, dodala je ministarka.

Ona je najavila da se priprema nova strategija decentralizacije, istakavši da lično ne voli strategije, akcione planove i radne grupe, već konkretne poteze, ali da misli da nam je ova strategija neophodna.

Upitana da li će nove elektronske zdravstvene knjižice biti besplatne, Brnabić je rekla da neće, ali postojaće mogućnost da se dostave poštom pouzećem.

„Sledeći korak je ukidanje ovog nesrećnog stalnog overavanja knjižica na koje su se žalili privrednici. To nije kompletna elektronska usluga, još nismo spremni, ali trudićemo se da u naredne dve godine budemo spremni“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da je počeo rad na povezivanju šest institucija s najvećom bazom podataka, završen je tender i kada se sistem pusti u rad 1. juna sledeće godine, u potpunosti će zaživeti Zakon o opštem upravnom postupku.

„Reč je o bazama podataka MUP-a, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Nacionalne službe za zapošljavanje, Poreske uprave, Centralnog registra socijalnog osiguranja i PIO fonda. Tih šest institucija ima 80 odsto svih baza podataka i, kada to uvežemo, samo na izdavanju petnaestak uverenja koja građani najčešće traže ukinućemo 6.700.000 papira godišnje. Sve će biti dostupno na jedan klik“, istakla je Brnabićeva.

Time će se, dodala je, smanjiti i vreme čekanja na penziju – od zahteva do prve penzije – jer će svi podaci biti na raspolaganju na jednom mestu.

Na konstataciju da je javna tajna da je premijer često hvali na Vladi, i upitana je li to kompliment ili stvara zebnju, ona je rekla da je to kompliment, ali kad vas neko hvali znači da ima velika očekivanja, a to je dodatni teret.

„Prija mi, ja premijera mnogo uvažavam, da ga ne cenim ne bih bila u Vladi. Drago mi je što računa na mene, ja računam na njega, kao i na ostale koleginice i kolege. Videćemo tek hoću li uspeti da odgovorim obavezama, ali dugo sam govorila šta ne valja, šta treba menjati, pa sad imam priliku da to i uradim“, istakla je Ana Brnabić.

Foto Tanjug/ Video arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh