Novosti online

„Бубњаре” у учионицама најзад заменили радијатори

Угаљ, прашина и чађ више неће бити пратиоци образовања најмлађих основаца у Малој Моштаници, нити ће школарци од првог до четвртог разреда седети у зимским јакнама у учионицама. Старе „бубњаре” у школским одајама заменили су радијатори. И у тоалетима је од сада топло. Издвојено одељење Основне школе „14. октобар” од јуче се греје на пелет.

Новац за куповину котла за овај систем грејања издвојио је Секретаријат за образовање, за остало се побринула општина Обреновац.

– Школско здање у Малој Моштаници једино је издвојено одељење ОШ „14. октобар”, са матичним седиштем у Баричу. Од покретања иницијативе до увођења новог система грејања прошло је неколико година. Борба за котао је завршена, деца и родитељи су презадовољни. Неупоредиво је чистије, нема више малих пећи у учионицама, ложења угља, нити прашине и све су просторије топле. Овде учи око 60 ђака од првог до четвртог разреда, а имамо и предшколце. Деца и запослени захвални су секретаријату, обреновачком „Топловоду”, општини и фирми која је добавила котао. Заједно су се ангажовали и радним и нерадним данима да овај посао заврше, да побољшају услове за боравак и рад у малој сеоској школи пуној деце – каже Маријана Стојановић, директорка ОШ „14. октобар” у којој учи укупно 636 ђака.

У знак захвалности дародавцима новог грејања школарци су уприличили приредбу у сали Дома културе у Малој Моштаници, где иначе имају часове физичког јер сеоска школа, како кажу, може без фискултурне сале.

Грејање на пелет, поред парног, сматра се еколошки чистим, објаснио је Борис Ивковић, директор ЈКП „Топловод” које је урадило пројекат, главни пројекат, топловодну инфраструктуру и обезбедило материјал за ново грејање у издвојеном одељењу баричке осмолетке.

– Наше предузеће додељује донације онима којима су најпотребније, а већ другу годину заредом те донације иду школама. Грејање је уведено у школским објектима у Ратарима и у Малој Моштаници – подсећа Ивковић.

Истичући да су учитељи и учитељице стубови образовања, Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац, казао је да су даме које воде наставу у Малој Моштаници, Јасенку, Пољанама и свим издвојеним одељењима – хероји нашег друштва јер мотивишу родитеље да се одлуче на више деце, остану на селу и ту образују клинце.

– На нама је да им помогнемо. А обнова и изградња школа су наш приоритет. За грејање у овој школи заслужни су обреновачко ЈКП „Топловод”, као и приватне компаније. Модерна школа и развијено село су предуслови за живот у модерној и развијеној Србији. Знам да су Мала Моштаница и Барич живели од „Прве искре”. На њеном месту у наредних неколико дана почеће изградња нове, модерне, највеће и најскупље фабрике Балкану и сигуран сам да ће ова деца ту радити као будући инжењери, техничари, бравари, правници, економисти и да ће носити наш град у будућности – рекао је Чучковић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh