Svet

Budžetski deficit SAD 544 milijarde dolara

Loše podatke izneo je i kongresni Budžetski komitet, koji sada smatra da će u ovoj godini privredni rast biti manji nego što se predviđalo pre nekoliko meseci.

dolari novac jpg

Prošlog leta saopšteno je da se u 2016. očekuje privredni rast od tri procenta, a sada se predviđa da on neće biti veći od 2,7 odsto.

Budžetski komitet očekuje da će u ovoj dekadi ukupni deficit dostići 9.400 milijardi dolara, odnosno 9,4 biliona, što je za 1,5 bilion više nego što se predviđalo u avgustu prošle godine.

Pored umanjenja poreskih stopa, na to će najviše uticati povećanje izdataka za veterane i obezbeđenje zdrvstvene zaštite za najsiromašnije.

Prošlogodišnji budžetski deficit iznosio je 439 milijardi dolara i bio je najniži otkako je Barak Obama ušao u Belu kuću.

Članovi kongresnog Budžetskog komiteta smatraju da dugoročna prognoza nije dobra, jer će rast deficita i nacionalnog duga najverovatnije dovesti do povećanja kamatnih stopa i, shodno tome, usporavanja privrednog rasta, pa političari neće imati drugi izbor osim da povećaju poreze i smanje izdatke mnogo više nego što bi to bio slučaj ako bi se već sada reagovalo.

Deficit bi uskoro mogao da poraste do nivoa od pet odsto bruto domaćeg proizvoda, a dug koji bi se u skladu s tim uvećavao mogao bi da proizvede brojne negativne konsekvence po naciju, smatraju u Budžetskom komitetu, preneo je AP.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh