Gradovi

Bugarska policija nasilna prema migrantima

SOFIJA – Bugarski policajci po kratkom postupku vraćaju migrante i izbeglice u Tursku, često pošto ih opljačkaju i budu nasilni prema njima, saopštila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW).

U izveštaju te organizacije, načinjenog na osnovu ankete sprovedene između oktobra i decembra prošle godine, navodi se da su migranti iz Avganistana, Sirije i Iraka prijavili da su prisilno bili vraćeni i žalili su se da su bili izloženi napadima pasa.

Anketirano je 45 izbeglica iz šest zemalja, prenela je agencija Rojters.

HRW navodi da su izbeglice prijavile 59 slučajeva prisilnog vraćanja iz Bugarske u Tursku od marta do novembra 2015, a 26 je reklo da su ih bugarski policajci tukli ili su ih napali policijski psi.

„Svi sem jednog su naveli da su im oduzete stvari, u nekim slučajevima i pod pretnjom vatrenim oružjem“, kaže se u saopštenju HRW.

Izbeglice su kazale da su to činili bugarski policajci i da su ih potom vratili u Tursku.

HRW je pozvao bugarske vlasti da neodložno preuzmu korake da bi zaustavio takav nezakonit tretman prema ljudima koji traže zaštitu, kao i da se odgovorni kazne.

Portparolka bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova je izjavila da prisilna vraćanja ili nepriličan odnos prema azilantima nije deo politike te zemlje prema migrantima i da se svaki prijavljen slučaj istražuje.

„Nemamo takvu politiku i nećemo to tolerisati“, kazala je portparolka.

Više od 30.000 ilegalnih migranata ušlo je prošle godine u Bugarsko, što je skoro trostruko više u odnosu na 2014. godine.

Britanska agencija napominje da je samo mali broj njih ostao u toj najsiromašnijoj zemlji EU i da većina želi da se nastani u bogatijim zapadnim državama.

Foto Tanjug/T. Valič, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh