Novosti online

Бугарска пријавила Србију Савету Европе због Цветана Василева

СОФИЈА – Бугарске власти пријавиле су надлежним телима Савета Европе да Србија ни после 16 месеци није одговорила на њихов захтев за изручење бугарског бизнисмена и власника параћинске фабрике стакла Васила Цветанова који је у Бугарској оптужен за проневеру.

Како је данас пренео портал Фокус њуз, бугарски тужилац Сотир Цацаров затражио је од Генералног секретаријата Савета Европе и Европског комитета за криминал СЕ да хитно размотре информацију о тешкоћама у примени Европске конвенције о екстрадицији поводом захтева за изручење бугарског бизнисмена Цветана Василева из Србије.

Захтев се односи на примену члана 18 Европске конвенције о екстрадицији у којем се наводи да ће „страна од које се тражи изручење о одлуци о екстрадицији обавестити страну која тражи изручење у складу са чланом 12”.

Захтев је поднет због тога што бугарска страна још није добила конкретан одговор на захтев за изручење Василева који је поднела пре више од годину и четири месеца, као ни на додатни захтев за његово изручење који је упућен пре осам месеци, наводи Фокус њуз, преноси Бета.

Василев је у Бугарској оптужен за проневеру 206 милиона лева Корпоративне комерцијалне банке чији је главни деоничар, ; а која је отишла у стечај прошле године. Одласком у стечај Корпоративне банке у Софији, у стечај је отишла и бугарска компанија Глас индустри која је купила Српску фабрику стакла из Параћина.

Апелациони суд у Београду укинуо је 11. марта 2015. решење о изручењу Василева Бугарској и наложио Вишем суду да понови поступак утврђивања претпоставки за његову екстрадицију коју је тражила Бугарска.Бугарска потражује Василева због оптужби за милионске проневере и за њим је расписала међународну потерницу, након чега је он побегао из земље а у септембру 2014. предао се спрским правосудним органима.

Почетком децембра 2015. бугарски медији пренели су да су судови у Швајцарској и Бугарској блокирали Василеву више од 300 милиона евра као обезбеђење у случају нових тужби против њега и негове породице као и ентитета које контролише.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh