Gradovi

Bugarske kamiondžije prete novom blokadom

SOFIJA – Ministar saobraćaja Bugarske Ivajlo Moskovski objavio je da su bugarske kamiondžije najavile još jednu kontra-blokadu svih graničnih prelaza sa Grčkom, ukoliko grčki poljoprivrednici ne okončaju sopstvenu blokadu do ponedeljka.

Rojters navodi da su grčki poljoprivrednici u prethodnih pet nedelja na mahove blokirali puteve koji vode ka Bugarskoj, kao i saobraćajnice širom Grčke, protestujući protiv reforme grčkog penzionog sistema koja predviđa trostruko uvećanje njihovih doprinosa za socijalnu sigurnost u naredne četiri godine.

„Ukoliko grčka strana ne pronađe, u bilo kojoj formi, način za rešavanje krize do ponedeljka, bugarski teretni prevoznici pokrenuće kontra-blokadu duž celokupne bugarsko-grčke granice“, naveo je Moskovski.

Kontra-blokada će se fokusirati samo na kombije, automobile i velika vozila koja prevoze poljoprivredne proizvode.

„Odlučili smo da blokiramo ne samo poljoprivredne proizvode koji ulaze ili izlaze iz Bugarske, već i takvu robu kojoj je Bugarska samo tranzitna zemlja“, naveo je Miroljub Stolarski, šef bugarskog udruženja koje okuplja sindikate prevoznika i dodao da oni planiraju da poljoprivrednim proizvodima iz Grčke blokiraju i granicu sa Makedonijom.

Bugarske kamiondžije su prošle nedelje već izvele kontra-blokadu nakon što grčki demonstranti nisu poštovali obećanje da će sopstvenu blokadu prekidati po nekoliko časova dnevno.

Foto Tanjug/Z. Žestić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh