• Gradovi

  Bulatović: Niš postaje značajan centar na Balkanu

   

  Slide

  Bulatović: Suština i najvažniji zadatak vlasti u Nišu da mladi, školovani ljudi ostanu u gradu

   

   

  Slide

  Bulatović: Mi na jugu smo dugo godina čekali ovakav događaj

   

   

  Slide

  Bulatović: Niš je regionalni centar jugoistoka Srbije

   

   

  Slide

  Bulatović: Grad čini sve da ponudi investitorima dobar ambijent za razvijanje biznisa

   

   

  Uz nove investicije i radna mesta, drugačiju politiku prema mladima, razvoj turizma i negovanje kulturno-istorijskog nasleđa, Niš postaje značajan politički, ekonomski i kulturni centar na Balkanu, kaže prvi čovek tog grada Darko Bulatović.

  NIŠ – Uz nove investicije i radna mesta, drugačiju politiku prema mladima, razvoj turizma i negovanje kulturno-istorijskog nasleđa, Niš postaje značajan politički, ekonomski i kulturni centar na Balkanu, kaže prvi čovek tog grada Darko Bulatović.

  „Nemanjina 11“ sredinom sledeće sedmice privremeno se „seli“ na jug Srbije, a, osim premijera, ministara i vladinih službenika, Niš će ugostiti i goste iz Albanije, članove njihove vlade i privrednike, koji će se u Nišu okupiti na Biznis forumu dve zemlje.

  U novembru u Niš na zajedničku sednicu dve vlade stižu i članovi mađarskog kabineta, a gradonačelnik Bulatović kaže za Tanjug da to pokazuje da je grad dostigao standarde dostojnog domaćina najvažnijih državnih događaja.

  Vlada Srbije je u velikoj meri zaslužna za to, budući da je ekonomska politika jedinstvena za celu zemlju, kaže Bulatović i dodaje da je za razvoj privrede tog dela Srbije važno to što se ista pažnja posvećuje svim gradovima, a posebno siromašnijem jugu.

  “Mi na jugu smo dugo godina čekali ovakav događaj, uvek se mnogo pričalo o nama, a malo se radilo. Sada imamo ne samo obrise plana, već plan na delu – najave hiljada novih radnih mesta, nove fabrike, pogone, puteve, mostove, nove koridore”, navodi Bulatović.

  Niš tako postaje, kaže gradonačelnik, važan politički, administrativni, saobraćajni, kulturni i obrazovni centar na jugoistoku Srbije, ali i na Balkanu, jer je, uz aerodrom “Car Konstantin”, raskrsnica drumskih i železničkih koridora, univerzitetski centar koji neguje i bogato kulturno-istorijsko nasleđe, a nedavno je otvoren i ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti.

  Bulatović najavljuje da će tokom sledeće godine u Niš doći najmanje dva investitora i objašnjava da je jedan protokol o saradnji već potpisan, a da će dogovor o drugoj investiciji biti postignut sledeće sedmice, tokom posete premijera tom gradu.

  Gradonačenik ističe da lokalna samouprava razgovara i sa desetinama novih investitora i očekuje dogovor o novim fabrikama, da podržava i domaće privrednike, a da grad čini sve da poslodavcima ponudi dobar ambijent za razvijanje biznisa, od subvencija države i lokalne samouprave, preko prateće infrastrukture, rešavanja imovinskih odnosa.

  Sve to kako bi standard i uslovi za život bili bolji, jer je najvažniji zadatak vlasti u Nišu zaustavljanje “odliva mozgova” iz tog dela Srbije i stvaranje povoljnih uslova kako bi mladi, posebno visokoobrazovani, ostali u svom rodnom gradu, kaže Bulatović.

  Sedmodnevni boravak članova vlade u Nišu ocenjuje kao jedan korak ka tom cilju, jer će se upravo na jugu Srbije govoriti o budućnosti, privredi, međunarodnoj saradnji, trgovini, politici, ali i miru, stabilnosti i boljim odnosima u regionu.

  Biznis forum Srbije i Albanije je jedan važan segment tih događaja, kaže Bulatović, ali će, dodaje, premijer i ministri sledeće nedelje otvoriti i nove fabrike, potpisivati ugovore i protokole o izgradnji budućih kompanija, obilaziti najznačajnije infrastrukturne projekte, poput Kliničkog centra, koji bi trebalo da bude završen iduće godine, te govoriti o kulturnom i istorijskom nasleđu.

  “Biće sastanaka sa predstavnicima EU, domaćim privrednicima, predstavnicima lokalne samouprave, vojskom i policijom”, kaže Bulatović, uz ocenu da je dolazak vlade u centar jugoistočne Srbije “događaj nad događajima”.

  Kaže da ga raduje sastanak dve vlade i privrednika Albanije i Srbije u Nišu, jer vodi razvijanju dobrih odnosa u regionu.

  “To je možda najveći projekat koji radimo zajedno i nadamo se da će dati rezultate, jer u budućnosti mnogo više pažnje moramo da posvetimo ekonomskim i privrednim pitanjima, radnim mestima, školovanju, lečenju”, rekao je Bulatović.

  Govoreći o kulturi, Bulatović kaže da je država i do sada stajala iza grada i pomagala sve važne manifestacije, od Filmskih susreta, do likovne kolonije Sićevo. . .

  Ističe da će grad raditi na promociji kulturnih sadržaja, ali i kulturno-istorijskog nasleđa, kao najvažnijeg bogatstva u tom delu Srbije.

  “Naš grad ima čime da se ponosi kad je u pitanju kulturno-istorijsko nasleđe, od Medijane i mesta gde je rođen car Konstantin, do tvrđave, jedne od najlepših na Balkanu, Ćele kule, Čegra, samog grada i drugih bitnih kulturno-istorijskih spomenika na njegovoj teritoriji”, kaže Bulatović.

  Takva „ponuda“, uz činjenicu da je grad raskrsnica drumskih i železničkih koridora i da ima aerodrom, može od Niša da napravi turistički centar Srbije i regiona, navodi Bulatović i dodaje da sarađuje i sa međunarodnim organizacijama i drugim državama kako bi se kulturno-istorijsko nasleđe očuvalo, ali i iskoristilo na najbolji način za državu i građane.

  Kaže da će uskoro biti potpisan ugovor sa jednim francuskim gradom koji je imao slučnu sudbinu kao Niš, jer je bio industrijski centar koji je u međuvremenu propao, ali je, koristeći bogatu istoriju za turističku ponudu, uspeo da se podigne na noge.

  Bulatović kaže da je grad predložio formiranje regionalne turističke organizacije koja bi nudila posete Nišu i okolini, Sokobanji, Đavoljoj varoši, Prolom banji, Kopaoniku…

  “Na taj način ulagaćemo u infrastrukturu, nove objekte, sadržaje, manifestacije, hotele, ugostiteljstvo… Time će grad zaživeti i sa te strane, što je bitan činilac za lepšu sliku o Nišu u celini”, zaključio je Bulatović.

   

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com