Gradovi

Buljević: Galama nas neće omesti u modernizaciji vojske

ZAGREB – Hrvatska ima pravo na vlastitu odbranu, planiranje i razvoj, kao i sve druge zemlje, i nikakva galama neće nas omesti u donošenju odluka za bezbednost naših građana, izjavio je novi ministar odbrane Hrvatske Josip Buljević.

U intervjuu za zagrebački „Jutarnji list“, na pitanje o najavi Hrvatske u vezi sa nabavkom višecevnih raketnih bacača MLS i balističkih raketa, što je naišlo na kritike Srbije, Buljević je kazao da „ne bi o toj ideji preko medija, a još manje preko suseda“.

„Tek kad Glavni štab napravi detaljne analize i studije, ići će se s predlozima, a potom s potencijalnim odlukama“, naveo je Buljević.

Komentarišcuhi projekat nabavke američkih helikoptera „OH-58D kiova“ (kiowa), Buljević je naglasio da je taj projekat za Hrvatsku prioritet i da će ovih dana biti predstavljen na Odboru za odbranu hrvatskog Sabora.

„Reč je o projektu koji će finansijski, donacijom, podupreti američka strana. Zbog toga sam uveren u uspeh tog projekta, ali i značajnu korist za naše Oružane snage“, poručio je hrvatski ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, prioritet u daljoj izgradnji hrvatskih oružanih snaga biće potpuni otklon od doktrine vojne tehnike poreklom iz bivših propalih režima.

„Kad gledamo bezbednosno okruženje, trenutni prioriteti mogu se podeliti u dva dela: globalne i regionalne. U globalnom delu primarna je potpuna integracija u NATO i EU“, istakao je Buljević i u tom smislu ukazao na potrebu rešavanja zavisnosti od opreme istočnog porekla.

„Drugi deo je da u našem susedstvu doprinosimo jačanju stabilnosti jugoistočne Evrope osnaživanjem evroatlantske perspektive zemalja koje teže članstvu u NATO i EU“, naveo je on.

Buljević je najavio da će hrvatske oružane snage učestvovati u mirovnim misijama i operacijama u sklopu NATO i EU, kao i u pružanju pomoći civilnim institucijama.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh