Gradovi

Bundestag usvojio mere za smanjenje broja migranata

BERLIN – Nemački parlament odobrio je paket mera koje imaju za cilj ubrzavanje obrade zahteva migranata za dobijanje azila i smanjenje broja novopridošlih.

AP prenosi da se Bundestag uz 429 glasova „za“ i 147 „protiv“ izjasnio o paketu mera, uz četvoro uzdržanih poslanika.

Pooštreni Zakon o azilu predviđa obavezu boravka izbeglica u centrima za

prihvat, za koje stručnjaci tvrde da neče biti „zatvori“, piše „Dojče vele“.

Širom Nemačke biće osnovano 20 centara za prihvat.

Ako izbeglica dolazi iz zemlje koja je označena kao sigurna, o njegovoj molbi za azil biće odlučeno u roku od jedne sedmice.

„To ne znači da će u njima biti ograničena sloboda kretanja, već da postoji takozvana „rezidijalna obaveza“, odnosno obaveza boravka u tim centrima“, objašnjava profesor prava Danijel Tim s Univerziteta u Konstancu.

To znači da izbeglica ne sme da napusti region ili saveznu pokrajinu u kojoj se njegov centar nalazi.

Ukoliko se izbeglici u takvom specijalnom centru odbije molba za azil, on može na takvu odluku da uloži žalbu. To se, međutim, mora desiti vrlo brzo – u roku od sedam dana.

Maloletne izbeglice su izuzete iz novog turbo-postupka.

Za razliku od njih, u centre za prihvat bice smešteni i oni tražioci azila koji su vec jednom bili odbijeni, ali koji ponovo pokušaju da dobiju azil.

Ursula Grefin Prašma iz Savezne službe za migraciju (BAMF), centralne institucije za pitanja azila u Nemačkoj, ubraja u te osobe uglavnom migrante sa Zapadnog Balkana koji se ponovo vraćaju.

Počinioci krivičnih dela neće po automatizmu morati da napuste Nemačku.

Razlog za to je što neke zemlje ne primaju izbeglice nazad, a posledica je da oni u tom slučaju ostaju u Nemačkoj i dobijaju status „duldung“, što znaci „trpljenje“ i predstavlja izuzetak od progona.

AP Photo/Michael Sohn

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh