Novosti online

Бурно у Хрватској због филма „15 минута – злочин у Двору”

У Хрватској јавности дигла се велика прашина поводом документарног филма „15 минута – злочин у Двору” Џорџа Ларсена и Каспера Ведсманда, у хрватско-данској продукцији који је завршен и емитован прошле године у Србији и БиХ, али не и у Хрватској. Наиме, хрватска телевизија бурно негодује зато што је Хрватски аудио-визуелни центар (ХАВЦ) са 30.000 евра финансирао филм у којем се имплицира да је хрватска војска убила девет психичких болесника у Двору на Уни у завршним операцијама акције „Олуја” у лето 1995. године. Од девет убијених цивила у овом злочину – осам је било српске, а једна жртва хрватске националности.

Документарац је приказан премијерно 2015. на фестивалу у Сарајеву, емитован је и на РТС-у, а сада је повучен на дораду, након што је један хрватски ратни ветеран поднео тужбу против продуцента. У ХАВЦ-у су нам потврдили да ће дорађена верзија бити емитована у Хрватској ове године.

Медији спекулишу да су узрок овој халабуци постизборне чистке јер је новинар ХРТ-а који је покренуо полемику близак сарадник новинарке Хловерке Новак Срзић, потенцијалне директорке ХРТ-а…

„Хрватски експерти тврде како Хрватска војска није починила тај ратни злочин, а директор Хрватског аудио-визуелног центра (ХАВЦ) одговара да је сценарио документарца знатно измењен без њиховог знања”, преноси Радио слободна Европа.

Данци су у овај филм уложили око два милиона евра, а Хрвоје Хрибар, директор ХАВЦ-а, негира да је финансирао „најперфиднију пропагандну превару”. Додао је да је ХАВЦ формирао комисију у којој су редитељи Бранко Шмит, Зринко Огреста и Жељко Сарић која ће направити садржајну експертизу филма.

Злочин се десио у року од 15 минута, десетак метара од УН базе, у којој је било 200 наоружаних данских унпрофораца, а заједничка истрага Србије и Хрватске по овом питању покренута је 2012, али се стално пролонгира. Управник Хрватског меморијално-документацијског центра Домовинског рата, Анте Назор, за Радио слободна Европа рекао је да управо дански документи тврде да тог дана хрватска војска није била у Двору на Уни.

Како је РТС пренео 2015. године, о злочину је проговорио војник данског батаљона УН Јан Велендорф, за лист БТ из Копенхагена, а огласили су се и остали војници који су и у документарном филму „Масакр у Двору” потврдили да су са својих положаја, из базе УН поред школе, могли јасно да виде шта се дешава, али је њихов командант тврдио да није имао мандат да интервенише и спречи масакр.

Новинар РТС Владимир Банић током свог истраживања дошао је до податка који указује да су тог дана у Двору, непосредно поред базе УН, били припадници хрватске армије. Председник документационог центра „Веритас” Саво Штрбац изјавио је раније за РТС да је припадницима хрватске војске који су се на дан масакра затекли у Двору на Уни командовао официр хрватске војске Матија Ципрић који је у изјави за „Вечерњи лист” то негирао.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh