Gradovi

Čadež: Ekonomsko povezivanje povećava stabilnost regiona

BEOGRAD – Privredne komore mogu ekonomskim povezivanjem da doprinesu prevladavanju političkih barijera i povećanju stabilnosti regiona, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS), Marko Čadež, u intervjuu za zagrebački Večernji list.

Čadež, koji je sa predsednicima komora iz regiona učestvovao na Komorskom investicionom forumu u Zagrebu, rekao je da je ideja o čvršćem povezivanju komora regiona, kroz zajedničke projekte za podršku nacionalnim ekonomijama, nastala u komunikaciji s kosovskim kolegom Safetom Grdžaliju, a na inicijativu dve komore.

„U sklopu tehničkog dijaloga pragmatično rešavamo svakodnevne probleme naših privrednika, organizujemo forume, iniciramo i realizujemo regionalne projekte…Odličnu saradnju imamo i s Hrvatskom gospodarskom komorom“, dodao je.

Kao primer te dobre saradnje naveo je da, kada je u septembru došlo do zatvaranja granice, iste večeri su PKS I HGK zajednički reagovali, pozvali političare da ukinu blokadu i da budu odgovorni prema privredi.

„Sledećih dana smo radili sinhronizovano i obratili se evropskim institucijama da nam pomognu u interesu naših preduzeća“.

Prema njegovim rečima, na skupu u Zagrebu je donet Akcioni plan sa 26 projekata na kojima će se zajednički raditi i za koje se očekuje podrška evropskih zemalja i fondova.

Projekti se odnose od formiranja klastera i konzorcijuma za nastup na velikim izvoznim tržištima i tenderima, preko formiranja zajedničkog turističkog proizvoda i projekata za podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, do osnivanja edukativnih centara i uvođenja dualnog obrazovanja.

„Komore moraju delovati i na otklanjanju carinskih i necarinskih prepreka, ali mogu ekonomskim povezivanjem doprineti i prevladavanju političkih barijera koje nisu za dobrobit i razvoj zemalja“, ocenio je Čadež, dodajući da tako najbolje utiču na povećanje stabilnosti u regionu.

Ukazujući na značaj dualnog obrazovanja, predsednik PKS je predočio da je ovom regionu zajednička velika nezaposlenost mladih, veća od čak 45 posto.

„U zemljama gde je uspešno sproveden model dualnog obrazovanja, stope nezaposlenosti mladih su pale ispod deset posto“, naveo je.

Čadež je istakao da je Srbija ovu godinu proglasila godinom preduzetništva, da su izdvojena znatna sredstva za početnike u preduzetništvu, kao i za one koji žele i imaju potencijal za razvoj.

Komentarišući ekonomsku situaciju u Srbiji, istakao je da je „prednost to što se vladina politika usmerila prema reformama i ekonomiji“.

„Pokazana je hrabrost da se smanji trošenje, da se više ne finansiraju gubici neuspešnih preduzeća, da se ne kupuje socijalni mir. Tako je (vlada) otvorila prostor da se posvetimo zdravom delu privrede“, rekao je predsednik PKS.

Napominjući da je prošle godine, prema poslednjim podacima, ostvaren privredni rast od 0,8 odsto, ukazao je na to da je taj rast postignut „paralelno s finansijskom konsolidacijom i da je rezultat povećanja proizvodnje i izvoza, a ne potrošnje“.

Čadež je naveo i da u Srbiji, prema poslednjim podacima, ima više od 150 hrvatskih kompanija.

„Oni su ulagači, u Srbiji proizvode i izvoze, zapošljavaju radnike, s njima dobro sarađujemo, pomažemo im i pružamo im servise“, rekao je predsednik PKS za Večernji list.

Foto PKS

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh