Gradovi

Čadež u Makedoniji: Uklanjamo barijere, povezujemo privrednike

BEOGRAD – Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov podržao je aktivnosti privrednih komora Zapadnog Balkana na jačanju ekonomskih veza i otklanjanju barijera za više trgovine i investicija u regionu, izjavio je danas u Ohridu predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je sa predsednicima privrednih komora Makedonije i Kosova, Brankom Azeskim i Safetom Grdžalijom, na Ohridu razgovarao sa makedonskim predsednikom, saopštila je PKS.

Po rečima Čadeža, predsednik Ivanov je posebno istakao značaj uključivanja privrednika Zapadnog Balkana i njihovih poslovnih asocijacija u realizaciju Berlinskog i Brdo – Brioni procesa, kroz sprovođenje projekata Komorskog investicionog foruma za jačanje kapaciteta naših privreda i njihovo povezivanje da zajednički nastupaju na trećim tržištima i tenderima za izgradnju infrastrukturnih projekata u regionu i svetu.

Podršku makedonskog predsednika dobila je i komorska inicijativa da susrete najviših državnih zvaničnika prate i poslovni forumi i direktni razgovori privrednika i da se u bilateralne susrete koje organizuju komore pojedinačno sa partnerima iz inostranstva uključuju i privrednici iz ostalih zemalja regiona.

„To će omogućiti da pred potencijalne investitore i kupce naših proizvoda izađemo sa objedinjenom, konkurentnijom regionalnom ponudom i zajednički, organizovani u konzorcijume, predstavimo izvozne i investicione potencijale naših privreda pojedinačno i regiona u celini“, objašnjava Čadež.

Da bi naše privrede što jače izašle na strana tržišta i pred strane investitore, neophodno je da jedni drugima ne pravimo nove prepreke u poslovanju i otklonimo postojeće necarinske barijere koje predstavljaju smetnju privrednicima u svakodnevnom poslovanju, naglašava Čadež.

Tako će se, kaže predsednik PKS, makedonska i srpska komora, kako se problem sa pšenicom ne bi ponavljao, angažovati, u skladu sa nedavno postignutim dogovorom nadležnih ministarstava i drugih državnih institucija, da se što pre izjednače cene fitosanitarnih uverenja, inovira bilateralni sporazum o bezbednosti hrane i veterinarstva i kao trajno rešenje obezbedi međusobno priznavanje sertifikata.

Zajednički boravak na Ohridu predsednici srpske, makedonske i kosovske komore iskoristili su za dogovore o daljim bilateralnim i aktivnostima u okviru regionalnih inicijativa.

Posebna pažnja je posvećena realizaciji projekata Komorskog investicionog foruma za podršku privredama, koji su predstavljeni i makedonskom predsedniku.

Reč je projektima kao što su ustanovljavanje regionalne E-platforme i platforme za razvoj MSP sektora, formiranje konzorcijuma kompanija iz regiona, uspostavljanje regionalnog edukativnog centra i uvođenje dualnog obrazovanja za koje su zainteresovani i makedonska privreda i komora.

Foto PKS

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh