Gradovi

Čeka se dozvola EU za prodaju Železare u Smederevu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je proces privatizacije smederevske železare pri kraju, a da će njen ishod zavisiti od saglasnosti Evropske unije.

SMEDEREVO – Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je proces privatizacije smederevske železare pri kraju, a da će njen ishod zavisiti od saglasnosti Evropske unije.

Za Železaru je zainteresovana, kako je ranije saopšteno, kineska kompanija HBIS.

„Kinezi su zainteresovani za Železaru i sa njima se najduže pregovaralo“, rekao je Vučić u Smederevu.

On je objasnio da EU treba da odobri prodaju zbog državne pomoći i drugih pitanja koja se postavljaju pred Srbiju.

„Kinezi hoće da uđu i to privatizuju. Oččekujemo podršku EU po tom pitanju, a ako je ne dobijemo, bićemo u ozbiljnom problemu“, rekao je premijer.

Vučić je istakao da je prodaja smederevske Železare spas za Srbiju, ali da EU to treba da odobri jer je to pitanje takozvane „državne pomoći i drugih pitanja koje EU postavlja Srbiji“.

„Kinezi hoće da uđu u tu privatizaciju i očekujemo podršku EU po tom pitanju, ali ako je ne dobijemo, bićemo u ozbiljnom problemu. Nadam se da EU računa na Srbiju i da će nam pomoći, jer nama ne trebaju njihove pare, već samo dozvola da kineski proizvođač može da radi u Srbiji i prodaje čelik na evropskom tržištu“, rekao je premijer.

Prema njegovim rečima, kineska kompanija želi da napravi fabriku šavnih cevi u koju bi uložila oko 300 miliona evra i koja bi bila profitabilna jer Kinezi, kako je rekao, imaju niže prodajne cene nego bilo ko u Evropi.

„Tu se suočavamo sa problemom jer je to odluka EU. Sa kinezima nemamo problem jer je kompanija HBIS dobila dozvolu kineske vlade i blizu smo kraja da to završimo“, rekao je Vučić.

Na pitanje koliko je zadovoljan rukovođem fabrike, jer je direktor Peter Kamaraš nedavno rekao da nije bilo profita, Vučić je odgovorio da profit nije bio moguć, ali da je Srbija zadovoljna, jer je mnogo toga ušteđeno i gubici su manji nego ranije.

Premijer je dodao da je prozivodnja bila veća nego ikada, ali da je zbog niske cene čelika i ostalih sirovina to uticalo na poslovanje Železare.

„To su svetske okolnosti na koje ne možete da utičete, ali mi smo zadovoljni u tom pogledu“, rekao je Vučić.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh