Gradovi

Cerar protiv kampanje neprijateljstva prema migrantima

LJUBLJANA – Slovenački premijer Miro Cerar rekao je danas da se ne sme dozvoliti širenje neprijateljske kampanje koja se pojavljuje u sredinama gde vlada namerava da osnuje centre za izbeglice.

„Ne smemo dopuštati netoleranciju, huškanje i neprijateljstvo prema migrantima i izbeglicama, ova vlada podržava toleranciju i vrednosti zapisane u našem ustavu“, kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani, prenosi Hina.

Poslednjih nedelja u više mesta gde je vlada planirala da smesti izbeglice koje je odbila da primi Austrija izbile su demonstracije koje je podržao i deo opozicije koji se zalaže za najrestriktivniju politiku prema azilantima, a novi protesti najavljuju se ovih dana u Kidričevom, Šenčuru, Kranju i Logatecu i u još nekoliko gradova.

Cerar je kazao da je time razočaran, kao i da poziva građane da ne nasedaju na ksenofobiju i huškanje jer ih oni koji su apriori protiv izbeglica u svojoj blizini pa njima plaše ljude, pogrešno informišu.

„Razumem da je kod ljudi prisutan strah zbog informacija o migrantima iz drugih zemalja, ali su one često nepotpune“, upozorio je slovenački

premijer i dodao da njegova vlada dobro kontroliše izbeglički priliv i da je stanje u zemlji sigurno.

Cerar je kazao da bi Slovenci kad je reč o primanju i integraciji izbeglica trebalo da se ugledaju na severne susede jer Austrija izbeglice prima i dobro ih integriše.

Na pitanje je li Slovenija spremna na moguće skretanje izbeglica na novu rutu nakon što su Austrija i Slovenija pojačale kontrolu granica i uvele izbegličke kvote, Cerar je kazao da je njegova vlada na to spremna, ali da u vezi s migrantskim talasom ima „mnogo mogućih scenarija“, prenosi Hina.

„Oni koji u Evropu žele putem iregularnih migracija treba da shvate da kratkoročno njihova integracija u Evropskoj uniji nije moguća, a to mora biti i jasan signal onima koji krijumčare ljude“, kazao je Cerar i dodao da takvu poruku šalje i žičana ograda koju je na delu svoje granice s Hrvatskom Slovenija postavila krajem prošle i početkom ove godine.

Foto Tanjug/Z. Žestić, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh