• Gradovi

  CIA o vezama Saudijske Arabije i napada 11. septembra

  VAŠINGTON – Direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan izjavio je danas da poverljivi deo izveštaja od 28 strana Komisije o napadima u SAD 11. septembra 2001. godine, sadrže informacije o mogućim vezama Saudijske Arabije s napadačima, koje nisu u to vreme bile proverene, niti potkrepljene dokazima.

  Brenan je, u emisiji „Mit d pres“ na En-Bi-Siju (NBC), rekao da je Komisija na osnovu tih preliminarnih informacija „izvela jasan zaključak“ da ne postoje dokazi koji bi ukazali da je „saudijska vlada kao institucija ili neki saudijski zvaničnik individualno“ finansijski podržavala Al Kaidu, prenela je agencija AP.

  Bivši američki senator Bob Grem, koji je kopredsedavao kongresnom istragom o tim napadima, prošle nedelje je izjavio da bi Bela kuća trebalo do juna da odluči da li će objaviti delove poverljivog materijala iz izveštaja Komisije.

  Poverljivi odlomci zvaničnog izveštaja o napadima iz 2001. godine važni su zbog spora o tome da li će Amerikanci moći da tuže vladu Saudijske Arabije za naknadu štete, navodi Rojters.

  Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne agencije SAD pregleda materijal kako bi utvrdila da li s njega može biti skinuta oznaka poverljivosti.

  Grem se zalagao za objavljivanje informacija i rekao da bi to moglo da „baci svetlo“ na finansijere 19 otmičara četiri američka aviona, koji su izvršili napade 11. septembra, kada je poginulo oko 3.000 ljudi.

  On je za NBC rekao da veruje da će pojedini delovi poverljivog materijala uskoro biti objavljeni.

  AP Photo/Carolyn Kaster

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com