Novosti online

„Чигота” би да јој држава остане газда

Златибор – Да ли ће најављеном приватизацијом, Специјална болница „Чигота” на Златибору од гласовите здравствено-туристичке установе можда постати обичан хотел са велнесом? Такав нежељени, а могући исход брине њене раднике – овде ради 216 запослених од чега 72 у медицинском сектору, а 11 лекара – па и управу која упозорава да посебности „Чиготе” ипак треба уважити.

Ова деценијама успешна установа, стуб здравства и туризма на златиборском подручју, нашла се на списку за приватизацију. Држава јој је такву судбину определила, без обзира што многа неславна искуства са променом власништва по Србији, а поготово у овом њеном југозападном делу, ни „Чиготи” не уливају оптимизам. Тим више јер је она корак испред других: дугогодишња научно-наставна база Медицинског факултета, место где су као консултанти пацијентима на услузи водећи ендокринолози, кардиолози, неурохирурзи и други, одлично опремљена болница за бригу о здрављу грађана овог краја, водећи центар за штитасту жлезду популаран и међу руским пацијентима који чак и са Сахалина овде долазе…

Директор „Чиготе” др Жељко Стакић сматра да поступку приватизације не треба приступити по принципу јединственог модела за све здравствене установе.

– Свака специјална болница има своје специфичности, различите пословне билансе: од оних које послују са успехом и бележе побољшање квалитета услуга до оних које су, практично, угашене. Логично је да се купац или инвеститор тражи за установе које нису опстале на тржишту, да би се запослило локално становништво и обезбедила квалитетна здравствена услуга. Анализом приватизација у нашем окружењу, пре свега у Словенији и Мађарској, лако се уочава да су те установе углавном постале модерни велнес центри, али су изгубиле високостручни медицински кадар и услугу. Потреба домаћег и иностраног госта, због које би се определио за боравак у једној здравствено-туристичкој установи, јесте и високостручна медицинска услуга, формиран здравствено-туристички производ уз велнес и остале комерцијалне услуге. Све то ми у „Чиготи” већ имамо на завидном нивоу – истиче Стакић.

Његов став је да „Чигота” треба да остане део здравственог система Србије:

– По развијеној поликлиничкој служби са брзом дијагностиком обољења штитасте жлезде и службом нуклеарне медицине са процедурама помоћу радиоактивних изотопа референтни смо на ширем подручју, због чега медицинске услуге користе становници овог дела Србије, северне Црне Горе и Републике Српске. Долазе нам и пацијенти са руског говорног подручја да би код нас, помоћу радиоактивног јода, излечили карцином штитасте жлезде. Ту је и четврт века присутан „Чигота програм” кроз који је прошло 40.000 корисника, а од пре седам година и „Чиготица” за лечење гојазности код деце и адолесцената. Све то чини бренд „Чигота” гарантом квалитета здравствено-туристичких услуга. Али потенцијални купац, с друге стране, у основи жели брз профит који би лакше остварио на друге комерцијалне начине. Зато би временом ова установа изгубила своју основну намену и била претворена у још један хотел са велнесом. У овом тренутку тога су свесни и Министарство здравља, као оснивач установе, Фонд ПИО као већински власник имовине и локална самоуправа – објашњава директор.

Будућем власнику мотив може бити веома добра посећеност „Чиготе” (око 70 одсто попуњености на годишњем нивоу), а овде је прошле године 25 одсто порастао туристички промет, уз повећање броја страних гостију од 18 одсто. Зато је лане било инвестиција: у проширење терапијског блока, уградњу соларних панела, адаптацију подова, покретање програма спортске медицине… За ову годину планирају реконструкцију базена са велнесом, замену крова и адаптацију шестог спрата, бушотину с термалном водом, обнову медицинске опреме и друго. Директор Стакић истиче да ових дана очекују позитивно мишљење републичке комисије на урађен елаборат о прерастању „Чиготе” у национални центар за болести штитасте жлезде и метаболизма. Тиме би се, додаје он, ова установа подигла на ниво државног пројекта.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh