Novosti online

Ципрас: Европа да подели избеглице, правила морају да важе за све

Грчки премијер Алексис Ципрас апеловао је данас на европске партнере да почну са спровођењем акционог плана за решавање мигрантске кризе усвојеног прошле године.

Уочи почетка самита ЕУ и Турске, Ципрас је рекао да „правила морају да важе за све и да сви морају да примењују заједничке одлуке”.

„Ако се договори у ЕУ не спроводе, онда уопште нема договора”, рекао је грчки премијер.

Лидери ЕУ постигли су у септембру договор о расподели 160.000 миграната из Грчке и Италије међу осталим државама чланицама ЕУ. До 3. марта мање од 700 миграната пресељено је у друге европске земље.

„Европа мора да има кредибилан начин пресељења”, рекао је Ципрас.

У међувремену, званична Атина се све теже носи са великом мигрантском кризом.

Полиција на прометном Тргу Викторија у Атини данас спречава мигранте да поставе шаторе, након што је централни градски трг рашћишћен за викенд, наводи агенција АП.

Стотине људи, махом миграната из Авганистана, данима су спавали на отвореном на тргу, након одлуке Македоније и других европских земаља да ограниче прилив миграната.

Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР) саопштио је да дневно више од 2.480 миграната дође у Грчку.

Тренутно је више од 34.000 избеглица и економских миграната блокирано у тој земљи, трећина миграната налази се у веома лошим условима на грчко-македонској граници, наводи агенција АП. (Бета-АП)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh