Novosti online

Ципрас на удару и код куће и у ЕУ

Од нашег дописника

Атина – Осмочасовна дискусија савета политичких партија Грчке показала је да, ни када је реч о горућем мигрантском проблему, лидери не могу лако да се договоре о заједничкој стратегији коју ће премијер Алексис Ципрас заступати у Бриселу.

Комунисти и Унија центра одбили су да на састанку с председником Грчке Павлопулосом и премијером Ципрасом потпишу договор о јединственој националној линији. Тако, на крају, Ципрас иде у Брисел са такозваним програмом минимум, начелно усаглашеном националном стратегијом која подразумева да ће инсистирати на обавези моменталног активирања програма повратка економских миграната и обавези Турске да поштује постигнуте споразуме о ограничавању даљег слања избеглица и миграната. Ципрас ће захтевати равноправну поделу терета мигрантске кризе међу чланицама ЕУ, покренути питање одговорности земаља које се оглушавају о поштовање принципа солидарности, тражиће додатну финансијску и стручну помоћ…

Партијски лидери имали су на вишечасовном скупу своје виђење мигрантске кризе. Лидер социјалиста Пасок чак је инсистирао да у закључак уђе оцена да садашња влада није у стању да се носи с проблемом и да је хитно потребно формирати владу националног јединства. Фофи Генимата нагласила је да социјалисти не намеравају да даље толеришу грешке и неспособност Ципрасове владе.

Лидер Нове демократије Киријакос Мицотакис сматра да је у овом тренутку потребно подржати владу која је, иначе, „закаснила са адаптацијом своје стратегије у реалним условима” и изразио дилему да је влада уопште у стању да нешто промени и своје обавезе испуни на време. Мицотакис сматра да је неопходно моментално одвајање избеглица од економских миграната и њихов боравак у прихватним центрима затвореног типа.

Било је доста нагађања о томе колико је заиста миграната тренутно у Грчкој, јер се свакодневно барата различитим бројевима. Судећи по ономе што тренутно преносе званични извори, на које се позивају овдашњи медији, у Грчкој је око 34.000 миграната, а само у Идомени, на грчко-македонској граници, има их између 13.000 и 15.000. Гувернер грчке покрајине Средишња Македонија Апостолос Цицикостас је затражио од владе у Атини да прогласи ванредно стање на подручју око граничног прелаза Идомени, где су мигранти „заробљени” због ограничавања њиховог проласка дуж руте према западној Европи. Ситуација тамо и даље је драматична, јер се број свакодневно повећава, недостаје хране и воде. Локални пољопривредници послали су мигрантима две тоне поморанџи али од њих, нажалост, стомаци нису пунији. На хитну помоћ апелују и лекари волонтери, који све чешће говоре о могућности избијања епидемије и указују да људи живе у гомили ђубрета, с недовољно мобилних тоалета, на мокрој земљи, без икакве могућности за одржавање личне хигијене…

Не смањује се ни притисак на луку Пиреј, где је тренутно више од 3.000 миграната, а бродови са острва свакодневно довозе по хиљаду-две нових. У Пиреју је сада снабдевање храном, водом и одећом много организованије и добрим делом, захваљујући пожртвованим грађанима, мигранти не гладују. Хиљаде људи одазивају се позиву за помоћ, довозе пелене, воду, кувају оброке, доносе хлеб и млеко… Школе шаљу ђаке и учитеље да забаве малишане, деле им играчке, покушавају да им бар мало олакшају муку.

Са Трга Викторија у центру Атине, који је последњих дана био место истинских људских драма, организовано се пресељавају породице миграната. Градоначелник Атине Јоргос Каминас упозорио је да трг мора да се очисти и врати грађанима Атине а да се мигрантима пруже хуманији услови, обезбеди смештај у прихватним центрима, чак уколико они то, као и до сада – не буду желели!

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh