Novosti online

Ципрас: Неопходaн заједнички одговор на избегличку кризу

АТИНА – Ситуација око избегличке кризе је тешка и захтева сарадњу на европском нивоу да би се решио узрок проблема, изјавио је грчки премијер Алексис Ципрас.

Ципрас је, на састанку са холандским министром спољних послова Бертом Кундерсом, истакао да је неопходан заједнички одговор на избегличку кризу и да је потребно решити узроке који су довели до кризе, као што је рат у Сирији.

Циљ је да се прилив избеглица сведе на најмању меру и да се разбију групе кријумчара, казао је Ципрас, пренела је грчка агенција АНА.

Кундерс је навео да се Холандија, као председавајућа ЕУ, залаже за консултације на европском нивоу о решавању избегличке кризе.

Холандски министар је у Атину допутовао после посете Скопљу, где је позвао чланице ЕУ да не затварају границе за мигранте, рекавши да је важније да постоји „ефикасна гранична контрола”.

Кундерс је казао да ће Холандија наставити да разговара са Аустријом, Македонијом и Грчком како би се нашло ефикасно решење за мигранте и избегле унилатералне мере, преноси АП.

Према његовом мишљењу, још је могуће избећи домино ефекат и спречити да ситуација измакне контроли.

Кундерс је указао да је потребно да чланице ЕУ посебно брину о рањивим групама мигранта попут жена и деце. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh