Gradovi

CIRSD predstavio knjigu američkog stručnjaka za Kinu

Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) predstavio je večeras u Beogradu knjigu američkog stručnjaka za Kinu Dejvida Lemptona „Slediti lidera – rukovođenje Kinom od Deng Sjaopinga do Si Ðinpinga“.

BEOGRAD – Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) predstavio je večeras u Beogradu knjigu američkog stručnjaka za Kinu Dejvida Lemptona „Slediti lidera – rukovođenje Kinom od Deng Sjaopinga do Si Đinpinga“.

Lempton je u razgovoru sa predsednikom CIRSD Vukom Jeremićem naglasio podatak da, prema poslednjih podacima, Komunistička partija Kine ima čak 89 miliona članova, a veličinu te države je opisao i podatkom da je samo pokrajina Sečuan pre administrativne podele imala 110 miliona stanovnika.

Lempton je profesor na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu i jedan je od vodećih svetskih stručnjaka za kinesku politiku. Prema nedavnom istraživanju kineskog Univerziteta za spoljnu politiku, kineski politikolozi smatraju Lemptona za najboljeg poznavaoca Kine, a on ima i počasni doktorat Instituta za dalekoistočne studije Ruske akademije nauka.

Knjiga je zasnovana na 558 razgovora koje je Lempton imao sa klineskim političarima, a u predstavljanju ovog dela i autora Jeremić je naveo da je Lempton od 1971. u kontaktu sa kineskim vođstvom, upoređujući to iskustvo s iskustvom nekadašnjeg državnog sekretara SAD Henrija Kisindžera.

Dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić je na predstavljanju ove knjige kazao da je „važno voditi dijalog sa Kinom koja je usponu zarad svetskog mira“, dok je Jovan Čavoški iz Instituta za noviju istoriju Srbije naveo da je Lemptonova knjiga važan izvor za njega kao istoričara kineske politike.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh