Gradovi

Članovi poslaničkih grupa sa Rodžerom Nkodo Dangom

BEOGRAD – Članovi poslaničkih grupa prijateljstva (PGP) sa Egiptom, Alžirom i zemljama podsaharske Afrike razgovarali su danas u Domu Narodne skupštine sa predsednikom Panafričkog parlamenta Rodžerom Nkodo Dangom.

Dragana Belušić je u ime PGP sa Egiptom, istakla da Srbija i Afrika gaje tradicionalno dobre i prijateljske odnose i da je poseta predsednika Panafričkog parlamenta u obostarnom interesu, jer otvara priliku da se produbi ekonomska saradnja i pronađe rešenje za uvećanje trgovinske razmene između Srbije i afričkih zemalja, saopšteno je iz parlamenta.

Predsednica PGP sa Alžirom Maja Mačužic izrazila je nadu da će Panafrički parlament razmotriti mogućnost o formiranju poslaničkih grupa prijateljstava i da će se među njima naći i poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom.

Mačužić je predložila da se razmotri i mogućnost bratimljena sličnih gradova iz Srbije i Afrike.

Član PGP zemalja podsaharske Afrike Milovan Drecun upoznao je predsednika Panafričkog parlamenta sa pokušajem nelegalne promene međunarodno priznatih granica Republike Srbije i istakao da bi Srbija bila zahvalna na podršci Afrike u iskrenim i mirnim nastojanjima naše zemlje da očuva svoj teritorijalni suverenitet.

Danga je naglasio da Afrika insistira na poštovanju međunarodnog prava i da bi promena međunarodno priznatih granica Srbije bila presedan koji bi imao reperkusije i na ostale zemlje, pogotovo u Africi.

Danga je rekao da je njegova poseta Srbiji odraz prijateljstva cele Afrike i složio se da je intenziviranje saradnje dva parlamenta od sveopšteg interesa.

On je istakao da Srbija ima potpisane bilateralne sporazume sa određenim afričkim zemljama, ali da će inicijativa za institucionalno jačanje saradnje u vidu sporazuma o saradnji, tu saradnju učiniti multilateralnom, jer Panafrički parlament okuplja 57 zemalja.

Takođe, ukazao je na značaj jačanja saradnje na polju kulture, sporta i razmene studenata.

Član PGP sa Alžirom Josip Broz pozdravio je obostranu želju da se unapredi saradnja dve zemlje jer je, kako je istakao, Srbija u Africi uvek videla prave prijatelje.

Članica PGP sa Alžirom Jadranka Jovanović je govoreći o značaju jačanja kulturne saradnje dve zemlje naglasila koliko je važno da se nove generacije informišu i upoznaju sa bogatom afričkom kulturom.

Obratila se i poslanica parlamenta Mauricijusa Malini Sevoksing, koja je zaključila je da je kroz razgovore sa predstavnicima Narodne skupštine uvidela da postoji zajednička vizija i želja da saradnja dve zemlje bude intenzivna i snažna, dodaje se u saopštenju.

Foto sr.wikipedia.org

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh