Gradovi

CNN: Tramp ima šanse – pet scenarija za pobedu na izborima

ATLANTA – Pobeda republikanskog kandidata Donalda Trampa na izborima u SAD je moguća, smatra CNN i u svojoj analizi navodi pet scenarija koji ga uvode u Belu kuću.

Prvi scenario je najbolja Trampova šansa. Prema tom scenariju, republikanac osvaja tačno 270 elektora, bez prava na grešku.

U ovom slucaju Tramp bi osvojio sve države koje je 2012. uzeo i Romni protiv Obame, ali i preoteo demokratama Floridu, Ohajo, Ajovu, Nevadu i Nju Hempšir.

Iako zvuči optimistično, nije nemoguće, bar prema anketama koje Trampu daju dobre šanse.

Scenario broj dva uključuje u podršku Trampu „tihu većinu“ srednje klase belih Amerikanaca, prenosi B92.

U slučaju podrške ove grupe ugrozio bi Klintonovu u Viskonsinu, Pensilvaniji i Mičigenu, državama u kojima nije dobro prolazio. Ukoliko bi osvojio ove kapitalne države, uz Floridu i Ohajo, bio bi na 290 elektora, a Klintonovu bi ostavio daleko iza, na 248.

Treća varijanta uključuje gubitak glasova republikanaca koji ne vole Trampa, a na koje je Hilari potajno računala.

Naravno, ovde se misli da bi ti antitrampovci glasali za kandidata libertarijanaca Garija Džonsona, a ne za Klintonovu. Svaki glas koji nije za Trampa je praktično glas za Hilari, iako ne ide direktno na saldo bivše prve dame, smatra CNN.

Ovaj scenario se odnosi na Nevadu, Nju Hempšir i Kolorado, gde je Džonson zabeležio fine rezultate na uštrb Trampovih procenata.

Ipak, imajući u vidu silne gafove libertarijanskog kandidata, od onog kada nije znao šta je Alepo do onog u kom nije znao ko je Kim Džong Un, čak i ostrašćeni republikanci bi mogli da progutaju svoj ponos i ipak glasaju za Trampa.

U tom slucaju, to bi bile loše vesti za Hilari, jer bi Tramp osvojio 279 elektora i postao predsednik.

Scenario broj 4 – u prevremenim glasanjima u Severnoj Karolini, Floridi i Džordžiji (Amerikanci imaju pravo da ranije izadu na glasanje ukoliko žele), zabeležena je primetno manja izlaznost glasaca afroamericke zajednice, koji su tradicionalno naklonjeni demokratama.

Ukoliko se taj trend nastavi, Tramp bi mogao zadovoljno da trlja ruke, jer bi onda mogao da se nada pobedi u tim državama, nakon kojih bi, ako se ostala predvidanja ispune, imao 275 delegatskih glasova.

Prema scenariju broj pet – još jedna šansa za Trampa bila bi slaba izlaznost Latinoamerikanaca.

Ukoliko bi se to desilo, Tramp bi mogao da poremeti planove Klintonove na zapadu zemlje, i pored arizone osvoji Floridu, Nevadu, Kolorado i Nju Meksiko, pri cemu bi osvojio 279 delegata i postao predsednik.

AP Photo/ Evan Vucci

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh