Gradovi

Crna Gora: O poverenju vladi uz ulični protest

PODGORICA – Poslanici u crnogorskom parlamentu nastavili su danas raspravu o poverenju vladi Mila Đukanovića, koju je on sam inicirao krajem decembra prošle godine, a istovremeno se ispred zgrade Skupštine održava protest dela opozicije.

Protest obezbeđuje policiija i redari opozicionog Demokratskog fronta, čiji poslanici, inače, ne učestvuju u radu parlamenta.

Skupština bi o inicijativi premijera Đukanovića trebalo da se izjasni danas.

U nastavku rasprave ponovo je došlo do razmene oštri reči između premijera Mila Đukanovića i predsednika parlamenta Ranka Krivokapića, koji je lider Socijaldemokratske partije (SDP) stranke koja je do juče bila članica vladajuće koalicije, ali koja se izjasnila da neće glasati za poverenje vladi.

Reagujući na izlaganje samostalnog poslanika Nevena Gošovića, da bi vlada trebalo da padne, jer su njeni prvaci vođe kriminalnih grupa, Đukanović je rekao da bi bilo dobro to potkrepiti imenom.

„Govorimo o vladajućoj partiji, govorimo i o liderima vladajuće partije. imate li neka saznanja koja ja nemam? Dakle, dobro bi bilo da se ne vređamo“, rekao je Đukanović.

Gošović je rekao je da jasno da vlada nema legitimitet nakon što joj je koalicioni prtner otkazao podršku.

On je rekao da se crnogorski parlament danas nalazi na ispitu odgovornosti pred građana, ukoliko vlada dobije podršku opozicionih poslanika.

„U nameri da se predupredi destabilizacija političkih prilika u Crnoj Gori, i dalje produbi nepoverenje u izborni proces, još jednom vas, u ime Demokrata, predsedniče parlamenta, da sastanak predsednika partija koje participiraju sazovete odmah nakon završetka glasanja o vladi, sa tačkom dnevnog reda Dogovor o prelaznoj vladi koja će sprovesti fer izbore“, rekao je Gošović, navodeći da će on i Velizar Kaluđerović, kao predstavnici Demokrata, glasati protiv podrške Vladi Crne Gore.

Na početku sednice, poslanik Demosa Goran Danilović kazao je da nije korektno to što se u holu parlamenta nalaze naoružani ljudi, navodeći da bi osobe pod naoružanjem trebalo da budu „uklonjeni iz parlamenta“.

Krivokapića je rekao je da zgradu parlamenta obezbeđuje policija, apelujuću na skupštinske službe da u holu ostane samo po jedna osoba s oružjem.

Poslanica Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić, rekla je da nema potrebe za podizanjem tenzija, jer ovo, kako navodi, nije nikakav dan D za Crnu Goru. Ona je kazala da se u zemlji neće promeniti ništa, bez obzira na to da li će vlada dobiti podršku ili ne.

Đukanović je, obrazlažući inicijativu vlade za proveru poverenja, rekao da je neposredan povod ocene visokih zvaničnika Socijaldemokratske partije (SDP) da, zbog gubitka političke podrške, aktuelna vlada ima tehnički karakter.

Đukanović je poručio da, nakon ove sednice, neće biti mjesta za uloge onih koji su navikli da istovremeno budu vlast i opozicija.

Krivokapić je opružio Đukanovića da njegova vlada traži podele u parlamentu, poslušnike, a ne poslanike, koji neće glasati kao slobodni ljudi.

Da bi Đukanovićeva vlada dobila podršku za to bi trebalo da glasa 41 poslanik.

Foto Tanjug, video/ arhiva, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh