Gradovi

Crnogorac upozorio Kitarović na nepoštovanje zakona

VUKOVAR – Predsednik Zajedničkog veća opština Dragan Crnogorac razgovarao je danas u Vukovaru sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović koju je, kako je rekao, upozorio na nepoštovanje odluke o učestvovanja Srba u državnim institucijama.

On je novinarima, nakon razgovora sa hrvatskom predsednicom u njenom privremenom kabinetu u Vukovaru, rekao da to veće smatra da se problem dvojezičnosti u Vukovaru mora rešiti razgovorom i poštovanjem zakona.

„Prošlo je pet godina od popisa stanovništva i kada ćemo to učiniti? U osmoj, devetoj godini? Moramo sesti i razgovarati, hoće li to biti postupno, hoće li se izbeći neka mesta, ali o tome se trebalo razgovarati i pre pet godina“, rekao je, prenela je Hina.

Kada je reč o zastupljenosti Srba u državnim institucijama, Crnogorac je rekao da ona izrazito pada.

„Gđe ode pripadnik nacionalne manjine u mirovinu, na njegovo mesto se najčešće ne prima više pripadnik nacionalne manjine nego većinskog naroda“, rekao je.

„Naši stavovi su poznati, kao i stavovi braniteljskih udruga s druge strane. Što se nas tiče, zakon i međunarodne norme se moraju poštovati. Predsednica nam je dala podršku za razgovor, a možda je i ona ta koja treba pozvati sve strane na razgovor, i ne samo ona, nego i mandatar. Nadamo se dobrom i zajedničkom rešenju i da se o Vukovaru više ne govori samo kroz prizmu ćirilice, kao da je ona jedini problem u gradu“, rekao je Crnogorac.

Na primedbu novinara da je mandatar Tihomir Orešković izjavio da će ćirilica doći u Vukovar, ali još nije vreme za to, Crnogorac je odgovorio pitanjem: „A kada je vreme da uvedemo ćirilicu?“

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh