Novosti online

Чуркин упозорио Асада због амбиције да поврати контролу у целој Сирији

МОСКВА – Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин упозорио је сиријског председника Башара ал Асада због његових планова да поврати контролу над целом Сиријом, које, како је навео, шкоде руским дипломатским напорима о успостављању прекида ватре у Сирији.

„Русија се озбиљно залаже у овој кризи са политичке, дипломатске и сада са војне стране. Због тога би наравно желели да Башар ал Асад има то у виду”, рекао је Чуркин у интервјуу за данашњи руски лист Комерсант, додавши да се ради о његовом „личном мишљењу”.

Изјаве сиријског председника, који је иначе дугогодишњи савезник Москве „нису у складу са руским дипломатским напорима” да се окончају непријатељства у Сирији и примени прекид ватре, оценио је Чуркин. Како наводи агенција Франс прес ово је ретка руска критика режима сиријског преседника. Ако сиријске власти сматрају да „прекид ватре није потребан и да треба да се боре до победе, тај сукоб ће трајати још јако дуго и сама помисао на то застрашује”, додао је Чуркин.

Сиријски председник Башар ел Асад изјавио је у интервјуу за Франс прес прошле недеље да је одлучан да поврати контролу над целом Сиријом и упозорио да би борба против побуњеника који пет година покушавају да га свргну власти, могла још дуго да траје. „Ако сиријске власти прихвате водећу улогу Русије у решавању ове кризе онда ће имати шансу да из ње изађу достојанствено. Ако се удаље од тог пута то би могло да доведе до врло тешке ситуације, укључујући и за њих саме”, рекао је Чуркин.

Он је ипак умањио значај Асадових речи и рекао да се треба руководити „не оним што је рекао, него оним што ће на крају учинити”.

Русија од 30. септембра прошле године води кампању ваздушних удара на „терористичке циљеве” што је омогућило снагама Башара ал Асада да ојачају на терену. Западне земље оптужују Русију да бомбардује снаге умерене сиријске опозиције у подршку Асаду што Русија демантује.

Привремени прекид ватре би требало да ступи на снагу до крај недеље према договору који су у Минхену постигли САД, Русија и њихови главни савезници у овој кризи, али без сиријских страна. Међутим, то примирје је за сада само хипотетичко. (Бета-АФП)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh