Novosti online

Цвета шверц горива у Србији

Цене горива у Србији и даље падају. За претходних 15 дана, као последица појефтињења бензина и дизела на међународном тржишту, просечна малопродајна цена литра бензина спуштена је за око три динара, па сада кошта 123,67 динара, а дизела за око динар, па се точи за 125,45 динара.

Србија и даље има готово најскупљи дизел у региону, 1,022 евроценти. Скупљи је само у Албанији – 1,111 евроценти. Да је просечна цена бензина од 1,007 евроценти у Србији ове недеље нижа од просека у Црној Гори, Хрватској, Словенији, Албанији и Грчкој, што раније није било, показује најновија анализа Удружења нафтних компанија Србије.

Наша земља је у средини регионалне листе и када је реч о просечној цени ауто-гаса од 0,548 евроценти или 67,28 динара.

Томислав Мићовић, секретар овог удружења, каже, да због чињенице да је гориво код комшија још јефтиније, потрошачи из пограничних делова Србије и даље масовно купују дизел преко границе.

– Просечна малопродајна цена овог горива у Македонији нижа је за око 44 динара, а у пограничним местима македонски трговци ту разлику још повећавају. У БиХ је цена дизела нижа за око 35 до 40 динара за литар – каже Мићовић.

Драстична разлика у цени дизела последица је велике разлике у државним захватањима, што је још израженије у овим околностима, кад је процентуална заступљеност акцизе, ПДВ-а и накнаде за обавезне резерве у Србији већа од 60 одсто. Тако на сваком литру бензина држава зарађује 75,71 динар, дизела 77,51, а ауто-гаса 35,21 динар – објашњава Мићовић.

Због свега овога, каже он, опада потрошња горива у западној и јужној Србији. Буџет бележи далеко мање приходе, јер компаније и остали власници бензинских пумпи већ месецима једва одржавају своје објекте у раду због константног пада промета.

Поново је, додаје, покренуто црно тржиште, и то у местима која су удаљена и по 100 километара од границе, што би свакако требало зауставити пре периода интензивне потрошње дизела током пролећних пољопривредних радова.

– Разлика у цени је превелика и то је јак мотив и за купце и за шверцере – закључује Мићовић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh