Novosti online

Да ли је политичарка у бунди опаснији противник од Пајтића

Склопила је пакт са ђаволом, одвела би земљу у изолацију, подржавала је НАТО, „поглаварка” је коалиције која води кампању мржње, носи скупоцену бунду, продала је ДСС, жели власт по сваку цену… Ово су само неке од оптужби и критика изречених и с леве и с десне стране владајућег блока на рачун Санде Рашковић Ивић у претходна три дана. Њих су су упутили потпредседница напредњака Зорана Михајловић, Александар Вулин и његов Покрет социјалиста, а после њих и Андреја Младеновић, чији Самостални ДСС преговара о предизборној коалицији са СНС-ом и дели са њима власт у Београду.

Откуда овако жестоки медијски напад напредњака и њихових сателита на лидера странке која се са Дверима бори да пређе цензус? Како је то Санда Рашковић Ивић постала већи политички противник власти од самог Бојана Пајтића?

Аналитичари овај помало оркестрирани напад повезују са чињеницом да власт и коалиција око ДСС-а и Двери деле део истог бирачког тела, али и са тим да су критиковали власт због најновијег споразума са НАТО-ом, који је добио зелено светло у скупштини.

„Није ништа неуобичајено да, са приближавањем избора, негативна кампања добије елементе прљаве кампање. Али овде можда постоји и мотив да се из конкуренције истисне неко из опозиције ко би можда прешао цензус, а при томе се претпоставља да артикулише део бирачког тела који би могао да буде и гласачка клијентела онога ко стоји иза напада”, истиче Зоран Стојиљковић, професор Факултета политичких наука у Београду.

За аналитичара Драгомира Анђелковића кључан моменат за серију напада на ДСС био је када је потписан најновији споразум Владе Србије и НАТО-а.

„Тада је ДСС жестоко критиковао власт, која је одговорила подсећањем на документа која је власт ДСС-а, с Војиславом Коштуницом на челу, потписивала са НАТО-ом. То је политички сукоб који се не може свести на два или три дана, удари и контраудари се понављају и из ДСС-а и из власти. Чини се да постоји континуитет у овоме што је сада речено на рачун Санде Рашковић Ивић”, каже Анђелковић.

Најновија оптужба на рачун Санде Рашковић Ивић стигла је јуче по подне од њеног некадашњег сарадника Андреје Младеновића.

Зоран Стоиљковић: Политички сукоб власти и ДСС-а заоштрио се до ове мере јер је у евроскептичној опозицији за власт боља мета Санда Рашковић, него што су то радикали и Шешељ, са којим би обрачун био нешто деликатнији

„Последњи интервју Санде Рашковић Ивић, којој је била потребна само једна реченица да прода ДСС и стави љагу на личност и на политику Војислава Коштунице, потврђује оно што месецима тврдимо ми из истинског ДСС-а – дотична госпођа је склопила пакт са ђаволом и жели власт по сваку цену”, поручио је јуче Младеновић, председник Самосталног ДСС-а. Санда Рашковић Ивић је узвратила вођи отцепљеног одбора ДСС: „То што се Андреја Младеновић удаје на листу СНС-а управо говори о његовом моралном лику и његовом кредибилитету. И ко је ђаво са којим он помиње да смо склопили пакт? Нисам упозната са ђаволом, па не знам ко би то требало да буде. Не знам да ли је Младеновић мислио да оптужи нашег коалиционог партнера или је циљао неког другог.”

Управо је изолацију земље као аргумент у критикама на рачун Санде Рашковић Ивић изнела потпредседница СНС-а Зорана Михајловић. Михајловићева је за Танјуг поручила да грађани Србије на овим изборима „бирају између тога да им премијер буде Санда Рашковић Ивић или Александар Вучић”, додавши да председница ДСС-а води антиевропску политику. Потпредседница владе јуче је поновила да би коалиција ове странке и Двери зауставила европски пут.

„Политика ДСС-а и Двери гура Србију назад у прошлост”, навела је Зорана Михајловић у интервјуу за „Новости”.

Санда Рашковић Ивић је на ове оптужбе поручила госпођи Михајловић да би боље било да сагледа која су то достигнућа СНС-а, чији је она потпредседник. „Ако ћемо гледати шта нас уводи у изолацију, боље је прво погледати да нас у колонијализам води правац Александра Вучића. А ДСС и Двери неће сигурно увести Србију у изолацију, јер је подметање да смо ми против ЕУ. Ми смо против прикључења Србије ЕУ, јер сматрамо да је то лоше за српску економију, лоше за српски суверенитет и све аспекте живота у Србији“, истиче председница ДСС-а.

А пре три дана своје замерке на рачун председнице ДСС-а изнели су и Александар Вулин и његов Покрет социјалиста, поручивши да је Санда Рашковић Ивић „поглаварка коалиције, која је из ватиканске удобности за велику амбасадорску плату од 5.000 евра подржавала сваки споразум са НAТО”.

Председница ДСС-а је на те речи узвратила да су наступи Вулина против ње и ДСС-а толико препуни лажи и мржње да се пита да ли да га тужи или да му препоручи да се подвргне „психијатријском лечењу”.

„Нисам била амбасадор у Ватикану, већ у Италији. За вас имам још једну реченицу – срам вас било”, поручила је Вулину Санда Рашковић Ивић.

Зоран Стојиљковић уверен је да се политички сукоб власти и ДСС-а заоштрио до ове мере јер је у евроскептичној опозицији за власт „боља мета Санда Рашковић него што су то радикали и Шешељ, са којим би обрачун био нешто деликатнији”.

„С обзиром на то да је око трећине бирача у Србији против европских интеграција, тај бирачки простор није занемарљив. Суштина је да се та публика на неки начин пасивизира и да овај део опозиције не уђе у парламент у две колоне – СРС и оној око блока ДСС–Двери”, закључује Зоран Стојиљковић.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh