Gradovi

Dačić: Glasao sam za Tadića 2012. godine

BEOGRAD – Potpredsednik vlade i lider SPS Ivica Dačić rekao je danas tokom skupštinske rasprave da je 2012. godine glasao za Borisa Tadića na predsedničkim izborima.

Tokom rasprave o izboru novog ministra odbrane, Dačić je polemisao sa poslanikom SDS Markom Đurišićem koji je, između ostalog, kritikovao socijaliste zbog „menjanja strane“, odnosno zato što su se 2012. nakon izbora najpre dogovarali o vladi s demokratama, a zatim ušli u koaliciju s naprednjacima.

„Mi smo i 2008. ušli s vama u vladu, jer smo izabrali manje zlo. Vi ste, naime, bili manje zlo od Šešelja i DS S-a, jer je bilo važno za Srbiju da ostane na evropskom putu. Tako smo i 2012. ušli u pregovore s vama. I evo, priznajem, ja sam tada glasao za Tadića“, rekao je Dačić, uz opasku da je možda zato Tadić i izgubio.

Dačić je naveo i da su socijalisti tada Tadićevoj stranci bili dobri, a da sada nisu i dodao da su se socijalisti uvek ponašali onako kako je bilo u najboljem interesu Srbije.

„Znate šta, gospodine Đurišiću, ako ste vi do poslednjeg dana mene ubeđivali da treba da napravimo vladu i da izaberemo Tadića za premijera, u čemu je sada problem? Kakav problem vi imate s nama? Šta, mi sada nismo dobri, a tada smo bili dobri, je l da? Dok smo bili s vama, onda smo bili najbolji na svetu, evropski orjentisani, demokrate, a sada šta smo“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao i da socijalisti nisu podržali DS 2008. godine zbog njih, nego da Srbija ne bi imala vladu sa Vojislavom Šešeljem i Vojislavom Koštunicom.

„Bili ste manje zlo, zato što ta vlada ne bi mogla da opstane, jer su hteli da prave, kao i sada, protiv EU. Kao što Vučić neće da pravi vladu sa onima koji su protiv EU, mislim da je to bila ispravna odluka“, rekao je Dačić.

Dačić protiv predizbornih koalicija

Dačić izjavio je danas u parlamentu da se protivi predizbornim koalicijama jer, kako smatra, svaka stranka bi na izbore trebalo da izađe sama da bi se videlo koliku stvarno podršku građana ima, pa kom opanci, a kom obojci“.

On bi, kaže, sve predizborne koalicije zabranio.

U raspravi o imenovanju novog ministra odbrane, Dačić je rekao da bi PUPS trebalo da bude sramota jer ga iz te partije niko nije ni telefonom obavestio o napuštanju aktuelne koalicije i priklanjanju naprednjacima na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima.

„Trebalo bi da ih je sramota, ja im nisam rekao nijednu ružnu reč, ali bi trebalo da postoji neki red“, rekao je lider SPS-a.

Kada bi svaka stranka izašla na izbore samostalno videlo bi se, kako je rekao, „kom opanci, a kom obojci“.

Na Dačićevo izlaganje o predizbornim koalicija uključio se zamenik šefa poslanika SNS Aleksandar Martinović rekavši da je lider SPS-a ljut na PUPS, podsetivši ga je 2008. SPS najpre potpisao sporazum o formiranju vlasti sa Šešeljom i Koštunicom, pa se predomislio i napravio vlast sa DS.

“Gospodine Dačiću, ovo sa PUPS vam se verovatno vratilo zbog onoga što ste uradili 2008.”, rekao je Martinović i upitao ga što sad očekuje od SNS da mu veruje na reč da će posle izbora sa ovim ili onim u koaliciju.

Dačić mu je odgovorio da je pre njega počeo saradnju sa SNS i da je Martinoviću bilo potrebno četiri godine da shvati da je SNS bolja opcija od Srpske radikalne stranke.

Poručio je i da se SPS ne krije iza Aleksandra Vučiha i da ne traži da mu naprednjaci veruju.

„Ja ne tražim od vas da mi bilo šta verujete, svako od nas ide na izbore, od vas ne tražim ništa, ne krijemo se iza imena Vučića kao ogromna većina koja sedi u vlasti. Koliko dobijemo na izborima toliko ćemo imati poverenja, kakve to veze ima da li ćete da nam verujete ili ne. Ako ste četiri godine sa nama i ne verujete nam onda nam niste postavili taj deo pitanja. Ja sam govorio o DS, o PUPS, o SDS i o ostalima, a vi Martinoviću nemojte meni da delite lekcije, jer sam se za SNS opredelio pre vas”,rekao je Dačić.

Dodao je da mu je Vučić prijatelj i da su zajedno postigli rezultat.

„Ne tražim od vas da se zaklinjemo na vernost, onaj ko to treba da zna, on zna“, zaključio je Dačić.

Martinović mu je odgovorio da je tačno da je pre njega stupio u saradnju sa SNS, ali da on, za razliku od Dačića, nikada nije bio ni u kakvom političkom savezu sa DS, nikada nije potpisao sporazum o bratimljenju sa tom strankom i nije imao tu čast i privilegiju da igra basket sa Borisom Tadićem.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh