Gradovi

Dačić: Najopasniji teroristi su oni koji veruju u ciljeve

„To su sve veoma relativni pojmovi zato što iza toga stoje politički interesi u određenim regionima, a terorizam je globalni problem koji pogađa sve zemlje“, istakao je Dačić govoreći na skupu o bezbednosnim pretnjama na univerzitetu „Džon Nezbit“.

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras da Islamska država postoji već deset godina, a da je svetu trebalo dugo da shvati da je to globalni problem.

Zato je, kako je naveo, veoma bitno da u svetu postoje partnerski odnosi i da velike sile koje vode glavnu reč u međunarodni odnosima dobro naprave razliku između „oslobodilačkih pokreta, kako ih oni zovu i terorističkih grupacija kakve postoje u nekim zemljama“.

„To su sve veoma relativni pojmovi zato što iza toga stoje politički interesi u određenim regionima, a terorizam je globalni problem koji pogađa sve zemlje“, istakao je Dačić govoreći na skupu o bezbednosnim pretnjama na univerzitetu „Džon Nezbit“.

Jedini način za uspešnu borbu protiv terorizma je da to svi želimo i da svi imamo iste mete i da razmenjujemo informacije.

Dačić je rekao da i na našim prostorima postoji određeni broj stranih boraca, ali da se ovde ne bi moglo reći da su to plaćenici.

„Najopasniji teroristi su oni koji stvarno veruju u neke proklamovane ciljeve“, rekao je on.

Dačić je podsetio da je više puta govorio povodom zahteva Kosova za prijem u Unesko da „efekti raznih dejstava terorista na kulturno blago, rušenje drevnih istorijskim spomenika u potpunosti liči na rušenje pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu“.

„Nelogično je jednu grupaciju koja to radi smatrati teroristima, a druga koja to radi treba još kao nagradu da dobije Unesko“, rekao je on.

On je ocenio da to što Kosovo nije primljeno u Unesko predstavlja veliku pobedu Srbije koja je pokazala da „ne može baš sve da se ostvari golom političkom silom“.

Srbija pouzdan partner u borbi protiv terorizma

Srbija se pokazala kao odgovoran i solidaran partner i spremna je da svoje kapacitete zajedno sa partnerima u EU i svetu svrsta u ujedinjeni front borbe protiv terorizma kao i različitih pretnji međunarodnom miru i bezbednosti, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je govoreći na završnici skupa na univerzitetu „Džon Nezbit“ istakao da Srbija veruje da samo izgradnjom partnerskih i prijateljskih odnosa među zemljama i narodima zasnovanih na saradnji, razmeni iskustava, razumevanju i uvažavajnju razlika može da se osigura prosperitet.

Globalni poredak 21. veka, kako je istakao, mora da bude zasnovan na međunarodnom pravu, čcvrstom političkom opredeljenju da se obezbedi globalni i regionalni mir i stabilnost putem dijaloga i saradnja kao i unapređenje mehanizama za mirno rešavanje konflikta.

Postojeći konflikti i akutelni bezbednosni izazovi poput terorizma upućuju na imperativ izgradnje partnerstva i stabilnosti, naveo je on.

„Srbija je čvrsto opredeljena da odgovori na bezbednosne izazove savremenog doba uključujući terorizam i sve vidove ekstremizma i da u saradnji sa partnerima u svetu da doprinos suzbijanju pretnji kako na regionalnom tako i na evropskom i globalnom nivou“, rekao je on.

Naša zemlje je, kako je istakao, uvek osuđivala terorizam u svim oblicima i sve vrste esktremizma i radikalizma i zato se od početka pridružila koaliciji u borbi protiv Islamske države i u okviru svojih mogućnosti daje svoj doprinos.

Prema njegovim rečima, sve zemlje treba da imaju svoju ulogu u ovoj borbi jer ovi fenomeni nemaju granice i pretnje nisu deljive te niko nije zaštićen.

„U ovoj borbi treba biti dosledan, a najvažnije je izbeći svaku posrednu ili neposrednu podršku terorističkim ili ekstremističkim strukturama radi ispunjenja pojedinih političkih ciljeva“, naglasio je Dačić.

On je rekao da Srbija želi da vidi kontinuirano unapređenje partnerskih odnosa u borbi protiv terorizma, a da sama odgovorno, dosledno i pravovremeno izvršava svoje međunarodne obaveze.

„Suzbijanje terorizma i ekstremizma represivnim merama nije dovoljno, treba sagledavati komplementarne mere koje bi trebalo da suzbiju korene ovih fenomena“, naglasio je on.

Islamska drzazva, ali i drugi potencijalne pripadnike traže među građanima islamske veroispovesti koji se osećaju marginlizovano i kao takvi predstavljaju metu ekstremista, rekao je on.

Veoma je bitno pitanje integracija građana svih veroispovesti, političkih ubeđenja u moderno društvo zasnovano na zajedničkim vrednostima i ono je ključno u prevenciji terorizma, ekstremizma i radikalizma.

Preview

STUDENTI NA ZATVARANJU SKUPA

Slide

STUDENTI NA ZATVARANJU SKUPA

Slide

IVICA DACIC

Slide

UCESNICI SKUPA

Slide

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC I SLOBODAN PAJOVIC

STUDENTI NA ZATVARANJU SKUPA

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh