Gradovi

Dačić: Ne smemo zbog EU da kvarimo odnose sa prijateljima

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovio je danas u Torontu da Srbija želi da ide ka Evropskoj uniji, ali upozorio da na tom putu ima dosta problema, naročito uslovljavanja EU.

TORONTO – Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovio je danas u Torontu da Srbija želi da ide ka Evropskoj uniji, ali upozorio da na tom putu ima dosta problema, naročito uslovljavanja EU.

„Znate da želimo da idemo ka EU, ali znate i da tu ima dosta problema, naročito uslovljavanja EU koja su za nas dosta nepredvidiva, često se menjaju i veoma često se tiču naše najbolnije tačke, a to je Kosovo, odnosno našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta“, rekao je Dačić na prijemu u Konzulatu Srbije u Torontu.

Ministar spoljnih poslova je naveo da je za Srbiju bitno i da nalazi što više prijatelja u svetu, ali i da sačuva prijatelje koje do sada ima.

„To znači da ne smemo na račun puta u EU da kvarimo naše odnose sa nekim našim tradicionalnim prijateljima, kao što su Rusija i Kina, jer nas oni podržavaju u UN u vezi sa Kosovom“, dodao je Dačić.

On je rekao i da je za Srbiju bitno da sa Kanadom uspostavi što bolje odnose, da sklopi neke sporazume, među kojima i o vazdušnom saobraćaju, ali da „malo razgovara i o dosta restriktivnoj politici koju Kanada ima prema srpskim građanima koji žele da putuju u Kanadu“.

„Tokom ove posete, govorićemo o relaksaciji viznog režima, ali i o ekonomskoj saradnji, jer ima dosta kanadskih kompanija koje su zainteresovane za poslovanje u Srbiji, posebno iz oblasti rudarstva i energetike“, kazao je Dačić.

On je izrazio i očekivanje da će u narednim godinama dijalog između dve zemlje biti redovan, a da je ova poseta, koja traje do 15. novembra dobra prilika za restartovanje odnosa sa Kanadom.

Šef srpske diplomatije je naveo i da su odnosi Srbije i Kanade veoma bitni, ne samo jer je Kanada velika zemlja, nego i što „veliki broj naših ljudi ovde živi“.

Prwma zvaničnim podacima u Kanadi je 70.000 Srba, a Dačić je siguran da ih ima više „barem duplo“.

„Mi ćemo se truditi da ostvarimo bolju vezu između naše države i vas koji živite ovde, naša dijaspora ovde na dosta visokom nivou, obrazovana. Cilj nam je da gde god da živite budete lojalni građani te države, ali da nikad ne zaboravite odakle dolazite i gde pripadate i kom narodu i tu je uloga naše države da svima pomogne“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, diplomatski odnosi dve zemlje uspostavljeni su pre 75 godina, a Kanada ima planinu Putnik, nazvanu po srpskom vojskovođi Radomiru Putniku.

„Ta planina se nalazi u Alberti i mi ćemo za dve godini obeležiti 100 godina. To će biti još jedna prilika za učvršćivanje naših odnosa“, dodao je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao i da je između dve zemlje bilo dosta kontakata i poseta i kao primer naveo da je premijer Srbije Aleksandar Vučić 2012. godine na Bezbednosnom forumu, kada je potpisano i nekoliko sporazuma o saradnji dve države.

Dačić u poseti Kanadi boravi do 15. novembra i sastaće se sa najvišim zvaničnicima – predsednicima oba doma Parlamenta, predsednikom Senata Džordžom Fjurijem i predsednikom Donjeg doma Džefom Reganom.

Šef srpske diplomatije sastaće se sa svojim kolegom, ministrom inostranih poslova Kanade, Stefanom Dionom, kao i sa ministrom za imigraciona, pitanja izbeglica i državljanstvo Džonom MekKalumom,

To je prva poseta srpskog ministra spoljnih poslova posle 14 godina.

Preview

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC

IVICA DACIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh