Novosti online

Дачић: Србија не може да прима мигранте који не добију азил у ЕУ

СОФИЈА – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас у Софији да би евентуално ланчано затварање граница за мигранте на горњем току западно-балканске руте створило опасну ситуацију за Србију и читав регион и поновио да Србија не може да дозволи да се претвори у сабирни центар нити може да прими мигранте који су прешли преко њене територије, а нису добили азил у ЕУ.

„Без обзира на сво разумевање и емпатију које имамо према мигрантима, ми не можемо дозволити да се Република Србија претвори у својеврсни сабирни центар за мигранте. Србија такође није у могућности да прими назад мигранте који су транзитирали преко наше територије, а нису добили азил у ЕУ, јер за то немамо нити капацитета нити средстава нити смо прва земља уласка”, рекао је Дачић на неформалном састанку министара спољних послова Процеса сарадње у Југоисточној Европи, јавља Бета

Обраћајући се учесницима састанка на којем би данас требало да буде усвојена заједничка изјава о суочавању са мигрантском кризом, Дачић је упозорио да развој ситуације указује на могућност да „актуелни светски талас миграција, потенцијално, преко Балкана и Медитерана, може у правцу ЕУ да покрене и неколико милиона миграната”.Он је казао да Србија, иако је транзитна земља на мигрантском путу, трпи притиске као и чланице ЕУ и да се досадашњим поступањем показала као кредибилан партнер ЕУ.

Дачић је поновио да чланство у ЕУ остаје главни спољнополитички циљ Србије и изразио наду да ће током 2016. године Србија „знатно убрзати преговарачки процес и кренути у отварање преговарачких поглавља која имају велики значај за процес реформи и јачање владавине права — пре свега поглавља 23 и 24”.

Од почетка године кроз Србију прошло око 60.000 миграната

Од почетка године кроз Србију је прошло око 60.000 миграната, речено је на данашњој седници скупштинског Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва.

Начелник Управе граничне полиције генерал Миленко Божовић саопштио је члановима тог тела да је од почетка године кроз Србију пролазило око 2.000 миграната дневно и са је то знатно мањи број у односу, на пример, у периоду септембар-октобар, када их је дневно било и до 11.000.

Према његовим речима, преноси Танјуг, у 2015. години је кроз Србију прошло око 600.000 миграната, од којих је око 600 поднело захтев за азил.

Божовић је рекао да се Србија успешно носи са мигрантском кризом, да је прва која је отпочела са биометријском обрадом података због опасности да међу мигрантима има и терориста, те да то сада раде и остале земље на мигрантској рути.

Он је навео да је држава одмах реаговала и на појаву кријумчара, па је у 2015. години, против 1.200 лица, поднето више од 750 кривичних пријава за кријумчарење људи.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh