Gradovi

Dačić: Srbija ojačala međunarodnu poziciju u 2015.

Dačić: Veleke obaveze čekaju Srbiju u 2016

BEOGRAD – Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić priredio je danas novogodišnji prijem za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija, kao i direktore i glavne i odgovorne urednike medija, i tom prilikom poručio da je međunarodna pozicija Srbije ojačana u protekloj godini.

„Otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU krajem 2015. jedan je od najvećih uspeha Srbije. Time je još jednom potvrđen naš strateški cilj da naša zemlja što pre postane članica EU i da je to u našem najboljem državnom i nacionalnom interesu“, rekao je on u obraćanju zvanicama.

Kako je naveo, pokazatelj značajnog jačanja međunarodne pozicije Srbije je i činjenica da je tokom 2015. samo jedna država priznala nezavisnost Kosova.

On je, nabrajajući prošlogodišnje uspehe, izdvojio sprečavanje usvajanja rezolucije o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN, kao i sprečavanje da Kosovo postane član Uneska.

„Tokom 2015. značajno su ojačani i naši bilateralni odnosi sa nizom najvažnijih zemalja kao što su Rusija, SAD, Kina, Nemačka…“, rekao je šef srpske diplomatije.

Istakao je da se Srbija pokazala kao objektivan i nepristrasan predsedavajući OEBS-u te da je uspela da održi otvorenim sve komunikacione kanale što, kako kaže, nije bilo lako u okolnostima ukrajinske krize.

Beograd je, podsetio je, tokom Ministarskog saveta u decembru bio diplomatska prestonica sveta i mesto značajnih i konstruktivnih razgovora o temama od globalnog značaja, na kojem je postignut konsenzus o sve važnijoj borbi protiv terorizma usvajanjem dve odluke.

Kako je naveo, Srbija se izborila i za predsedavanje Regionalnoj inicijativi za migracije, azil i izbeglice, koje će otpočeti u 2016, a od 1. jula će preuzeti i šestomesečno predsedavanje Crnomorskoj ekonomskoj organizaciji što će iskoristiti da promoviše potencijale zemlje u oblasti infrastrukture, energetike…

Dačić je istakao da je Vlada Srbije tokom 2015. na reformskom putu, pre svega što se tiče finansijske konsolidacije, postigla veoma značajne uspehe, koji će u istorijskom smislu ostati upamćeni.

On ukazuje da je za nastavak reformi u Srbiji jedan od glavnih preduslova politička stabilnost i poručio da Srbija ne treba da bude „zemlja propuštenih prilika“, a za to je, kako je naglasio, potrebna politička atomsfera koja će dovesti do političke stabilnosti.

„U ovoj godini nas čeka otvaranje novih poglavlja, što se može desiti već za vreme holandskog predsedavanja, kao i dalji rad na jačanju bilateralnih odnosa sa najvažnijim zemljama“, rekao je Dačić, dodavši da Beograd veliku pažnju posvećuje i dijalogu sa Prištinom te da je važna i stabilnost u odnosima sa Bosnom i Hercegovinom.

Prioriteti, prema njegovim rečima, ostaju regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i politika pomirenja na regionalnim planu što će, kako kaže, značajno doprineti uspešnosti Srbije na putu ka EU.

Preview

CLANOVI DIPLOMATSKOG KORA

Slide

VEI JINGHUA

Slide

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC

Slide

DEVENPORT I KIRBI

Slide

VEI JINGHUA

Slide

IVICA DACIC

Slide

IVICA DACIC

Slide

CLANOVI DIPLOMATSKOG KORA

Slide

IVICA DACIC

Slide

MAJKL KIRBI

Slide

CLANOVI DIPLOMATSKOG KORA

Slide

IVICA DACIC

Slide

CLANOVI DIPLOMATSKOG KORA

Slide

AKSEL DITMAN

CLANOVI DIPLOMATSKOG KORA

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh