• Novosti online

  Дан класичне музике

  Уз вино и лагану вечеру од поврћа добро иде Шостаковичева романса – потврдили су гости клуба „Радост фина кухињица”. Ово је само једна од педесетак адреса на којима су се обрели чланови камерног оркестра „Музикон”. Ови уметници изабрали су 25. новембар као Дан класичне музике. Свирају и разговарају са посетиоцима у пабовима, ресторанима и кафићима већ другу годину и указују на лепоту и значај класичне музике.

  – Класику многи не разумеју, мрште се и запуше уши уверени да то није за њих. Вајкају се да су преспавали лекције музичке културе у школи, да немају слуха ни музичког образовања или да уз класику нема правог „штимунга” за добар провод – набраја Анђелка Ђукић из „Музикона”. Ова дама уверава да су, шпартајући по граду, за само један дан успели да покажу како композиције Моцарта, Баха, Чајковског, Листа, Бартока налазе пречице до срца, опуштају, враћају осмех и покрећу емоције. Деца су, каже Ђукићева, прва реаговала усхићено када су чула нумере из цртаћа и филмова. На репертоару су биле и арије из опера „Аида” и „Кармен”, а згодно је у различитим амбијентима било представити и дела старих италијанских мајстора.

  – Истина, док су наздрављали соком од хмеља, јели ћевапе или суши, неки су били изненађени нашим избором, али им се ипак допао наступ наших виолиниста Александра Врбића и Игора Хаџића – прича Анђелка и додаје да ову акцију њена музичка екипа зове герилском.

  „Музикон”, како кажу његови чланови, има циљ да руши стереотипе о класичној музици као стриктно озбиљној, која се слуша само када је дан жалости или неки званични догађај у концертним дворанама.

  Дан класике је и део акције којом „Музикон” најављује отварање нове сезоне „Level up” 29. новембра концертом у Коларчевој задужбини.

  У личној карти „Музикона” пише да је то нови уметнички мултимедијални састав који промовише квалитет, изврсност и креативност. Поред класичног репертоара, оркестар развија и другачије пројекте као што су дигитални концерти, интерактивни дизајн и нове технологије. Он је према овој одредници ансамбл 21. века.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com